У закладах освіти Кропивницького відбудуться позапланові перевірки організації харчування дітей

Вівторок, 2 лютого 2021 12:14

Організація харчування учнів у навчальних закладах Кропивницького стала головною темою брифінгу начальниці управління освіти міської ради Лариси Костенко сьогодні, 02 лютого.

Найперше Лариса Костенко роз’яснила, як буде організовано навчання у школі №8 під час проведення перевірки на дотримання санітарного регламенту, та розповіла про стан здоров’я учнів початкових класів з підозрою на отруєння.

- 28 січня адміністрація школи повідомила про те, що в учнів початкової школи почав погіршуватись стан здоров’я. Управління освіти офіційно звернулося до головного управління Держпродспоживслужби з проханням провести позапланову перевірку навчального закладу для з’ясування обставин, - зазначила Лариса Костенко. – Терміново, 28 і 29 січня, були проведені такі перевірки, зроблені певні висновки і надані рекомендації управлінню освіти та адміністрації закладу щодо подальших дій. Після цього керівництво школи вирішило перевести початкову школу, а це 425 учнів, на дистанційне навчання включно по середу, 03 лютого. Їдальня до з’ясування обставин не працює.

Також Лариса Костенко повідомила, що управління освіти звернулося до одного з поліклінічних об’єднань для проведення позапланових медичних оглядів працівників харчоблоку і причетних до організації харчування у ЗОШ №8.

За інформацією очільниці управління освіти, станом на сьогодні за медичною допомогою звернулись 12 школярів: з них двоє у лікарні, інші учні звернулись до своїх сімейних лікарів. Результатів досліджень поки ще немає, тому й однозначного діагнозу дітям теж не поставили.

- Фахівцями було відібрано чотири проби питної води, п’ять проб готових страв, а також таких харчових продуктів, як курячі яйця та вершкове масло. Взято 12 змивів для лабораторних досліджень на патогенну мікрофлору. Остаточних результатів проведених аналізів чекаємо третього-четвертого лютого, - відзначила Лариса Костенко. - Комісія, яка здійснювала перевірку харчоблоку ЗОШ №8, зробила адміністрації зауваження щодо надщербленого посуду, нині він весь вилучений. А також звернули увагу, що в одному з приміщень відсутній гігрометр. Всі недоліки, які були виявлені під час перевірки, адміністрацією були оперативно усунені.

Насамкінець Лариса Костенко повідомила, що управління освіти за наслідками випадку захворювань готує наказ для всіх керівників навчальних закладів Кропивницького з вимогою провести перевірки, щоб унеможливити повторення ситуації, яка трапилася у ЗОШ №8. Посадовиця додала, що Держпродспоживслужба проводить постійні моніторинги в закладах освіти щодо організації харчування і дотримання санітарного регламенту. І запевнила, що адміністрації шкіл одразу будуть реагувати на зауваження і оперативно їх усувати.

- Управління освіти занепокоєне даною ситуацією і, якщо буде підтверджена вина навчального закладу, невідкладно будуть прийняті управлінські рішення щодо тих працівників, з вини яких постраждали діти, - наголосила Лариса Костенко.

Усі новини