У міській раді наполегливо працюють над покращенням рейтингу прозорості Кропивницького

П'ятниця, 1 жовтня 2021 14:45

Сьогодні, 01 жовтня, секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка провів робочу нараду з керівниками виконавчих органів щодо відкритості та прозорості діяльності органів місцевого самоврядування.

Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України – результат оцінки прозорості діяльності міських рад, який складає антикорупційна організація Transparency International.

Для формування рейтингу перевіряється прозорість у 14 ключових сферах діяльності органів місцевого самоврядування за 86 індикаторами методології. Це такі сфери як: інформація про роботу органу місцевого самоврядування, доступність та участь, закупівлі, житлова політика, бюджетний процес, фінансова та матеріальна допомога і гранти, соціальні послуги, кадрові питання, антикорупційна політика та професійна етика, землекористування та будівельна політика, комунальні підприємства, комунальне майно, освіта, інвестиції та економічний розвиток. Методологія оцінки прозорості створена у партнерстві з Інститутом Політичної Освіти. Рейтингування здійснюється щороку на основі даних органів місцевої ради та їх опрацювання і перевірки аналітиками програми.

Кропивницький за результатами 2020 року займає 34 місце у рейтингу із показником прозорості у 54 бали. Як поліпшити показники прозорості міста у рейтингу на 2021 рік якраз і обговорювали під час наради, яку провів секретар міськради. Аналізували кожен індикатор методології , особливо ті, де є відставання у балах.

Є різні причини недобору балів за оцінками Transparency International для Кропивницького — зокрема, суто технічні, коли потрібна інформація чи протоколи є, вони систематично ведуться, але не були оприлюднені на вебсайті міської ради минулого року, наразі ці недоопрацювання вже виправлено, є також і об'єктивні причини занижених балів, на які мають зважити фахівці Transparency International після наданих  роз'яснень.  Наприклад, на офіційному вебсайті міськради відсутні оголошенння про конкурс на посади керівників певної групи комунальних підприємств, тому,  що призначення керівників на ці посади взагалі не передбачає проведення конкурсів.

Олег Колюка доручив керівникам виконавчих органів проаналізувати рейтинг повторно і за своїми напрями, де потрібно — роботу підтягнути, адже вже у жовтні починає формуватися рейтинг прозорості за поточний рік.

- Інформація, що оприлюднюється на вебсайті міської ради повинна бути доступною, щоб її легко можна було знайти і зрозуміти — це один із ключових показників, які враховує Transparency International під час моніторингу прозорості діяльності місцевих органів самоврядування, - наголосив секретар міської ради.

Усі новини