У міській раді Кропивницького затвердили рейтинг проєктів Громадського бюджету - 2020

Четвер, 10 жовтня 2019 18:31

Сьогодні, 10 жовтня, Координаційна рада з питань Громадського бюджету під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова підбила підсумки народного волевиявлення та  затвердила рейтинг проєктів четвертого конкурсу «Громадський бюджет-2020».

- Хочу зазначити, що конкурси Громадського бюджету відзначаються неабиякою активністю мешканців. Так, на перший конкурс до міської ради надійшло на розгляд 96 проєктів. В рамках другого конкурсу кропивничани подали вже 60 проєктів, на третій конкурс надійшло  64 проєкти, а на конкурс «Громадський бюджет-2020» кількість поданих проєктів зросла до 87, - відзначив секретар міської ради. - Враховуючи активність громади, та зростання вартості виконання робіт чи проведення заходів, передбачених проєктами, у 2019 році були внесені зміни до Положення про громадський бюджет, які передбачають, що загальна сума громадського бюджету має бути не меншою 7 000 000 гривень. Тому на реалізацію проєктів-переможців конкурсу «Громадський бюджет – 2020» у міському бюджеті передбачається  така сума - 7 000 000 гривень.

Андрій Табалов наголосив, що за три роки міська влада реалізувала 54 проєкти бюджету участі у різних частинах міста за різноманітними напрямами, зокрема, проекти направлені на облаштування місць відпочинку, облаштування спортивних майданчиків, проведення культурних та спортивних заходів. Голова Координаційної ради зауважив, що завдяки Громадському бюджету громадяни отримали дієвий інструмент для прийняття рішень щодо витрачання громадських коштів в інтересах громади.

Отже, за підсумками голосування у категорії “великі” перемогли два проєкти: ВЕЛОКРОП — облаштування першої у місті сучасної велосипедної доріжки та «Спортивне містечко на Жадова». У категорії “соціальні” також здобули перемогу два проєкти: «Допоможи дитині побачити світ» та «Територія рівних можливостей». За кошти бюджету участі наступного року буде реалізовано також 14 малих проєктів: Облаштування притулку для безпритульних тварин «Щасливий пес», Активне життя-запорука довголіття, Спортивний майданчик «Живемо активно», Дитячо-спортивний комплекс на 101-му мікрорайоні, ВЕСЕЛКА-велика країна спорту, Сучасний дитячий майданчик на провулку Кропивницького, Дитячо-спортивний комплекс «Квіти життя», Здоров’я понад усе, Молодіжний центр «Sociolla», Спортивно-дитячий майданчик «Наша мрія» та Кропивницький півмарафон-2020.

В ході затвердження рейтингів проєктів Координаційна рада прийняла рішення звернутись до депутатів міської ради з проханням дофінансувати ще три проєкти, серед яких проекти «Інклюзивна освіта в місті: разом крок за кроком» та «"Доступне дитинство" майданчик для дітей з інвалідністю на Кущівці» відносяься до категорії “соціальних” проєктів, а «Сквер для кожної родини» -  до “малих” проєктів.

Заступник міського голови Андрій Паливода повідомив, що в рамках конкурсу «Громадський бюджет – 2020» участь у голосуванні взяли 14 тис. 537 осіб, з них: проголосували онлайн – 11 тис 867, офлайн – 2 тис. 670 осіб. За інформацією посадовця, у порівнянні з минулим роком, цьогоріч участь у голосуванні взяли на 5 тис. 253 особи більше.

Другим питанням у порядку денному була пропозиція Андрія Паливоди розглянути можливість переходу на онлайн систему “Громадський проєкт” для здійснення всіх етапів конкурсу “Громадський бюджет” в електронному режимі.

- У цьому році виникала низка питань та проблем, пов'язаних із голосуванням в електронній системі. На даний час ми користуємося безкоштовною веб-платформою «Єдина платформа місцевої електронної демократії», яка містить декілька інструментів електронної демократії: до них входять сервіси - електронні петиції, відкрите місто, електронні консультації з громадськістю та громадський бюджет, - звернув увагу Андрій Паливода. – Тобто, дана веб- платформа забезпечує функціонування 4 сервісів, що напевно не дає можливості на належному рівні забезпечувати процес голосування за проекти громадського бюджету без будь-яких технічних збоїв. Тому, є пропозиція розглянути можливість переходу на іншу веб платформу.

Заступник міського голови презентував членам Координаційної ради систему «Громадський проєкт», яка спеціалізується лише на забезпеченні всіх етапів конкурсів громадського бюджету. Розробник системи SocialBoost -  технологічна громадська організація, що розвиває ІТ-проекти із соціальним впливом, інструменти електронної демократії, електронного урядування та відкритих даних. Відомі проекти SocialBoost – пілотна версія data.gov.ua, мапа руйнувань на Донбасі ReDonbass та інші.

Серед переваг системи для автора Андрій Паливода назвав:

  • швидке подання проекту та своєчасне отримання оновлень;
  • інструкції та підказки щодо найбільш ефективної подачі і промоції власного проекту;
  • впевненість у прозорості процесу голосування і реалізації;
  • різні методи реєстрації (банк –ID, цифровий підпис, скан-копія паспорта);

Серед переваг для голосуючого посадовець визначив:

  • зручність процесу навігації, пошуку, фільтрації і перегляду проектів;
  • повна інформація про проекти, включаючи фото, схеми і висновки комісії;
  • зручне голосування у декілька кліків;

- Система не вимагає установки, власних серверів чи хостингу, має гнучкі налаштування параметрів сесії, автоматизує підсумки, проста ідентифікація авторів та голосуючих, містить базу даних всіх проектів та результатів за всі роки реалізації бюджету участі, - зауважив Андрій Паливода. - Дана програма платна, вартість підключення та обслуговування визначається виходячи з кількості населення міста. Вивчивши це питання з'ясовано, що для нашого міста вартість підключення становитиме 27 000 грн, а вартість обслуговування 33 000 гривень на рік. Кожного наступного року, відповідно до договору, оплата здійснюється лише за обслуговування.

Члени Координаціної ради одноголосно підтримали можливість переходу на онлайн систему “Громадський проєкт”.

Усі новини