У міській раді Кропивницького розпочався День депутата, присвячений вирішенню екологічних проблем обласного центру

Четвер, 19 жовтня 2017 13:07

День депутата розпочався у сесійній залі міської ради Кропивницького сьогодні, 19 жовтня.Свою роботу депутати, представники засобів масової інформації і громадськості розпочали із хвилини мовчання, якою вшанували пам’ять загиблого земляка, Героя АТО Андрія Беспалова.

До порядку денного Дня депутата, який проходить під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова внесене питання щодо екологічної ситуації у Кропивницькому.

- Сьогодні ми розглядаємо надзвичайно важливу і актуальну тему – стан і якість екології у Кропивницькому, - відзначив відкриваючи День депутата Андрій Табалов. - Без сумніву, це один із ключових факторів, який впливає на життя і здоров'я кожного з мешканців міста, без винятку.

Оцінку стану атмосферного повітря в обласному центрі дав директор департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Олександр Ковтунов.

За інформацією директора департаменту, сумарний викид забруднюючих речовин у повітря по Кропивницькому є практично незмінним протягом 2014–2016 років та становить 2,3-2,4 тис. тонн на рік від стаціонарних джерел викидів, тобто від діяльності підприємств, установ і організацій.

Однак, на його думку, викликає значне занепокоєння той факт, що вже котрий рік поспіль по місту Кропивницький фіксуються суттєві перевищення показників вмісту формальдегіду та пилу.

Формальдегід – це вкрай небезпечна речовина, яка за класифікацією належить до канцерогенів класу А, тобто відноситься, наприклад, до тої ж групи речовин, що й миш'як або синильна кислота.

Якщо існує перевищення його гранично допустимої концентрації, то це спричиняє головний біль, бронхіальні нездужання, хронічну нежить, подразнення очей, алергічну реакція, хронічні захворювання дихальних шляхів, а також провокує розвиток ракових клітин.

За даними спостережень, які в рамках функціонування системи екологічного моніторингу в області постійно надаються обласним Гідрометцентром до департаменту екології, протягом 2013–2016 років майже щомісяця спостерігається перевищення гранично допустимої концентрації : по формальдегіду у 1,1–1,4 рази, по пилу – у 1,2-1,6 рази. А протягом січня –вересня 2017 року зафіксовано перевищення ГДК на рівні 1,3-1,9 по пилу, перевищення ГДК на рівні 1,0-1,4 по формальдегіду.

У зв'язку з цим, обласна державна адміністрація звернулась до міської ради Кропивницького із пропозицією щодо залучення спеціалізованих наукових організацій для проведення експертного вивчення питання щодо причин підвищеного вмісту названих речовин у повітрі обласного центру. Маючи повноту та високу якість відображення даних в обласній системі екологічного моніторингу, можна буде надавати об'єктивну та справді обґрунтовану інформацію про безпечність оточуючого довкілля для безпечної життєдіяльності кропивничан

Олександр Ковтунов також висловив стурбованість ситуацією, яка склалась на території мікрорайону Балашівка у Кропивницькому, а саме, спалювання хімічних та

медичних відходів на землі під відкритим небом , у тому числі люмінесцентні лампи, ампули від ліків, батарейки, робочий одяг, робочі гумові рукавиці, голки від шприців та крапельниць, скляна тара від медичних препаратів та поліетиленові мішки.

Як повідомив керівник департаменту, на даний час на території міста розташовано 3 суб’єкти господарювання, які мають ліцензії на поводження з небезпечними відходами: ТОВ Науково-виробнича фірма "Екоцентр", ТОВ "ЕКОВДМ", ТОВ "Український центр поводження з відходами".

- З метою захисту населення та зниження рівня техногенного навантаження на довкілля у Кропивницькому було б більш доцільно розглянути питання щодо винесення цих підприємств за межі міста, зокрема це стосується ТОВ "ЕКОВДМ", адже підприємство розташоване на відстані 120 м від житлової забудови, - наголосив Олександр Ковтунов.

Усі новини