У міській раді Кропивницького обговорювали роль жінки у політичному житті

Вівторок, 3 грудня 2019 10:26

Із 42 депутатів міської ради Кропивницького тільки 6 депутаток. Чому жінки не йдуть у політику? Як працюється жінці у депутатському корпусі? Ці та інші питання обговорювали учасниці публічної дискусії «Жінки у політиці міста Кропивницького», яка відбулася у понеділок, 02 грудня, у міській раді.

- У березні цього року наше місто приєдналось до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад. Ми прагнемо до позитивного руху, який цілком відповідає тим тенденціям, які можна спостерігати й в інших країнах, в першу чергу – європейських, - привітала учасниць заходу заступниця міського голови Наталія Дзюба. - Сьогодні питання не в тому, що немає представниць жіночої статі, які можуть ефективно працювати, а в тому, що на них менше звертають уваги, тож їх менше серед кандидатів на обрання до місцевих рад. Насамперед варто подолати негативні упередження щодо жінок та уявлення про політику як «нежіночу сферу».

На переконання Наталії Дзюби, необхідно прагнути, щоб після виборів до міської ради кількість жінок – депутаток зросла стрибкоподібно і сягнула мінімум 40%.

- Під час формування «Ґендерного портрету міста Кропивницького» експертки нашої громадської організації помітили тенденцію зменшення кількості жінок-депутаток у міській раді Кропивницького, - наголосила Алла Волошина, координаторка проекту «Європейська Хартія рівності в дії», голова Кіровоградської обласної організації ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення. - Та ж тенденція прослідковується і в інших регіонах України. Впевнена, що серед жіноцтва міста є достатньо представниць, які могли б гідно представляти інтереси виборців та брати безпосередню участь у формуванні муніципальної політики».

У свою чергу, Катерина Шамардіна, голова Міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» підкреслила, що жінки на рівні із чоловіками наповнюють міський бюджет, сплачуючи податки. Отже, вони мають брати участь і в ухваленні важливих для міста рішень, які напряму впливають на якість життя громади.

- Активні і дієві жінки, які багато робили і роблять для соціального і культурного розвитку міста, зараз обмежені законодавством та не можуть вільно висувати свої кандидатури під час місцевих виборів. Для того, щоби пройти у міську раду потрібно бути у списку політичної партії, - прокоментувала ситуацію, що склалася із представництвом жінок у місцевій політиці Юлія Копцева, голова Кропивницького представництва громадської організації «Асоціація жінок України ДІЯ.

Учасниці публічної дискусії домовилися про спільні дії у популяризації вкладу жінок у розвиток міста Кропивницького.

Захід проходив у межах реалізації проекту «Європейська Хартія рівності в дії». Реалізація ініціативи стала можлива за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, яке підтримало спільну діяльність Асоціації міст України (АМУ) та проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), який в Україні впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ).

Усі новини