У міській раді Кропивницького обговорили стан дотримання правил пожежної безпеки на ринках обласного центру

Четвер, 28 вересня 2017 15:41

У зв’язку із трагічними подіями, які останнім часом відбулися на складах зброї в Одеській та Вінницькій областях, сьогодні, 28 вересня, у міській раді Кропивницького обговорили стан дотримання правил пожежної безпеки на території ринків обласного центру.

У нараді взяли участь начальник управління по сприянню розвитку торгівлі та побутового обслуговування населення Сергій Горбовський, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту начелення Сергій Коваленко, керівник міської спецінспекції Андрій Максюта та заступник начальника відділу Кропивницького МРВ УДСНС України в області Сергій Суковач.

Сергій Коваленко звернув увагу керівників міських ринків на той факт, що ринки міста залишаються сьогодні об’єтами, найбільш вразливими до ураження вогнем. Крім того, на ринках Кропивницького фіксується велика кількість правил порушень протипожежної безпеки.

- Оскільки наразі діє мораторій на проведення будь-яких перевірок для підприємств, приватних організацій, фірм та фізичних осіб, які займаються бізнесом, ви маєте самостійно поліпшувати та слідкувати за дотриманням правил пожежної безпеки, - наголосив Сергій Коваленко. - Наші ринки уже зазнавали кількох пожеж, оскільки не дотримувалися елементарних правил. Уже тільки те, що евакуаційні проходи перебувають у заращеному стані, може призвести до трагедії під час пожежі.

Сергій Суковач назвав найпоширеніші порушення правил пожежної безпеки, які виявлені на міських ринках. Це і використання дерев’яних конструкцій, не оброблених вогнезахисним засобом, і відсутність плану евакуації та схеми розташування павільйонів на території ринку. Неприпустимим є також відсутність засобів індивідуального захисту для працівників, захаращення території та виходів з ринків, паління на робочому місці. Усі ці порушення можуть призвести до чисельних людських жертв під час виникнення пожежі.

Керівник спецінспекції Андрій Максюта, до повноважень якого входить як перевірка санітарно-технічного стану, так і дотримання протипожежної безпеки на території міських ринків, висловив сподівання, що мораторії на перевірку будуть скасовані.

- Міська влада повинна мати важелі впливу на порушників, притягувати їх до відповідальності за недотримання правил, оскільки вони наражають на небезпеку велику кількість людей, - підкреслив Андрій Максюта. – Взагалі, санітарний стан як самих ринків, так і прилеглих до них територій, обурює і владу і мешканців міста. Павільйони настільки занедбані, що схожі на “курятники” з проваленими дахами, а виходи зазвичай заставлені чиїмось крамом або металевими контейнерами. Про яку безпеку громадян можна говорити? Створіть гідні умови пересування територією ринку для ваших покупців та умови праці для підприємців.

Представники влади закликали власників ринків неухильно дотримуватися чинного законодавства та консультуватися і підтримувати оперативний зв’язок зі всіма інстанціями, які контролюють стан виконання протипожежних правил, адже така співпрацю буде, у першу чергу, на користь громади.

Усі новини