У Кропивницькому запрацює школа управителів багатоквартирними будинками

П'ятниця, 13 січня 2017 14:31

Сьогодні, 13 січня, секретар міської ради Андрій Табалов і заступник міського голови Олександр Мосін зустрілися із керівниками об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Кропивницького.

На сьогодні в місті нараховується 67 ОСББ. Така тенденція є новою для обласного центру, тому у голів цих об’єднань виникає багато питань і проблем від моменту самоорганізації і до утриманням будинків та прилеглих територій.

Андрій Табалов подякував усім кропивничанам, мешканцям багатоповерхівок, які у непростий час взяли на себе відповідальність за утримання власного житла.

- Ми сьогодні зустрілись з вами, як колеги, - відзначив у вступному слові Олександр Мосін. - Нам з вами необхідно окреслити коло питань, які сьогодні найперше необхідно вирішити, щоб надати доручення відповідним виконавчим органам розробити алгоритми дій у кожному конкретному випадку.

Одним із найголовніших під час обговорення стало питання відсутності у ЖЕО технічної документації на житлові будинки, а без неї голови ОСББ не можуть обрахувати обсяги робіт, які необхідно виконати у будинку і скласти на них кошториси. Заступник міського голови повідомив учасникам зустрічі, що всю необхідну технічну документацію можуть розробити і надати у міській раді.

Ще одне болюче питання — вивезення сміття і утримання контейнерних майданчиків. Багато труднощів виникає через те, що послуга на вивезення твердих побутових відходів включена до тарифу на утримання будинку, який сплачують співвласники, а от на утримання майданчика для сміття кошти не передбачені взагалі. Тому керівники ОСББ пропонують мешканцям напряму укладати угоди з компанією, яка надає послугу із вивезення сміття. У свою чергу, в головному управлінні житлово-комунального господарства повідомили, що працюють над питанням виключення з тарифного плану утримання будинку оплати за вивезення сміття. Ще одне нагальне питання, яке необхідно вирішити — відпрацювання механізму передачі землі, що знаходиться в межах житлового будинку ОСББ.

Крім того, керівників об’єднань на сьогодні хвилює питання відмови сплати коштів підприємцями, заклади яких розташовані у будинках. Деякі власники навіть не хочуть іти на контакт із представниками ОСББ. Олександр Мосін надав доручення управлінню комунальної власності розробити алгоритм стягнення коштів із представників бізнесу, у разі їх відмови добровільно брати участь у співфінансуванні утримання будинку.

Враховуючи, що питань з утримання житлових будинків у керівників ОСББ виникає надзвичайно багато, Олександр Мосін запропонував створити упри міській раді школу управителів, з чим усі присутні одностайно погодились.

Усі новини