У Кропивницькому вшанували пам'ять жертв масових розстрілів під час Другої Світової війни

Четвер, 29 вересня 2022 11:28

Сьогодні, 29 вересня, біля пам'ятного знака “Жертвам Голокосту” на території Великої хоральної синагоги відбулися мітинг та покладання квітів, присвячені 80-м роковинам трагедії Бабиного Яру.

Тут зібралися керівництво міста та області — начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович, секретар міської ради Олег Колюка, громадські активісти, небайдужі містяни.

Молитву за загиблими жертвами прочитав рабин Іудейської релігійної громади Дан Закута.

Учасники мітингу вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання, запалили лампадки і поклали квіти та камінці до пам'ятного знака “Жертвам Голокосту”.

У цей день квіти лягли і до пам’ятного знаку “Євреям — жертвам нацизму”, що знаходиться у сквері Праведників народів світу.

У своєму зверненні, оприлюдненому в мережі інтернет, Андрій Райкович зазначає:

- Сьогодні – День пам’яті трагедії Бабиного яру. Розумний світ завжди говорив: «Ніколи знову!». Жорстока кривава війна, російські варвари вбили знову не лише Бабин яр. Тепер таких незагоєних ран на серці України сотні. Щодня, щоночі нові і нові. Щоб «Ніколи знову», світ мусить зробити більше, бо українська армія, нескорений український народ ось вже 218 добу гонять ворога з нашої рідної землі, боронять кожен її сантиметр, допомагають кожній деокупованій громаді. Нам гірко і важко, але пам’ять про Бабин яр і про кожне життя, забране російською ордою додають нам сили і стійкості. Україна пам’ятає! Україна переможе!

Довідково:

Київське урочище Бабин Яр — місце пам'яті різних народів, а також найвідоміший, проте не єдиний символ Голокосту в Україні.

29–30 вересня 1941 року нацисти вбили в Бабиному Яру майже 34 тисячі киян лише через те, що вони – євреї. Це було одним із найбільших масових вбивств цивільних, вчинене нацистами під час Другої світової війни.

Під час війни у Бабиному Яру вбивали та ховали не лише євреїв. Упродовж двох років німецької окупації тут розстрілювали і закопували цілі групи людей або окремих осіб, які також вважалися ворогами нацистів. Зокрема, за расовими та політичними мотивами нацисти вбивали також ромів, полонених, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і партизанів, в’язнів Сирецького концтабору. Починаючи з серпня 1943 року, заковані у кайдани в’язні Сирецького табору викопували та спалювали тіла розстріляних у Бабиному Яру.

Загальну кількість жертв оцінюють приблизно у 100 тисяч людей, переважна більшість з яких були євреями.

Як свідчать документи, що знаходяться на зберіганні в Державному архіві Кіровоградської області, у Кропивницькому масові розстріли почалися 30 вересня 1941 року і протягом двох з половиною років німецької окупації було розстріляно та закатовано більш ніж 6 тисяч євреїв, серед яких були жінки, люди похилого віку, діти.

Усі новини