У Кропивницькому відзначили День пам’яті та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Неділя, 8 травня 2022 14:10

Сьогодні, 08 травня, у Кропивницькому, як у всьому світі, відзначили День пам’яті та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Разом з ветеранами,  учасниками сучасної російсько – української війни, громадськістю обласного центру, участь в урочистих заходах взяли голова Кіровоградської ОДА/ОВА Андрій Райкович, голова обласної ради Сергій Шульга, заступник міського голови Олександр Мосін, секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка, керуюча справами виконавчого комітету міської ради Світлана Балакірєва.

Цьогоріч у День пам’яті та примирення в Україні знову звучать сирени, тривають бої, а кращі її сини віддають життя за свободу і незалежність свого народу. В цей день незвично малолюдно на меморіальному комплексі “Фортечні вали”, де традиційно вшановують пам’ять тисяч українців, які загинули у Другій світовій війні, і захисників України  від російської агресії сьогодні.

До сліз зворушують слова ведучої: Поруч із дідівськими могилами через вісім десятиліть ми вклоняємося новим меморіалам і алеям сучасних Героїв — їхніх онуків і правнуків. Українці хоробро боронять свою свободу і незалежність від лютого і підступного російського агресора. Європа знову опинилася на порозі глобальної війни. І саме Україна, наш незламний народ, наші славні Збройні Сили сьогодні стоять могутнім кордоном між світлом і темрявою, мі добром і злом, між життям і смертю. З нами увесь демократичний світ.

Хвилиною мовчання усі учасники реквієму вшанували пам’ять мільйонів співвітчизників, які загинули у Другій світовій війні й у сьогоднішній війні з росією. Керівники області та міста поклали квіти до “Вічного вогню”, пам’ятного знаку "Багнет" та до Алеї пам’яті загиблих учасників АТО/ООС.

Цьогоріч 08 травня відзначають також День матері. Слова вдячності і шани прозвучали для всіх матерів, які народжують, виховують і благословляють своїх синів і доньок на щасливе і красиве життя, на любов до рідного дому і рідної землі, до всіх жінок, які не дочекалися своїх синів, чоловіків, рідних із поля бою за Україну, хто має щиру і безмежну волонтерську душу, хто сьогодні турбується про українських героїв захисників.

Тут же, біля урочисто мовчазних могил героїв, керівники області і міста відзначили кропивничан, які проявили мужність і відданість у захисті державного суверенітету України, активну громадянську позицію і жертовність.

Указом Президента України Орденом Княгині Ольги ІІІ ступня нагороджено Вікторію Касьянову, голову громадської організації “Кіровоградська обласна “Громадська варта”.

Присвоєно почесне звання Заслужений вчитель України Сергію Савенку, вчителю предмету “Захист України та фізичної культури комунального закладу “Навчально-виховне об’єднання “Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступеня №16 — дитячий юнацький центр “Лідер”.

Грамоти та подяки Кропивницької міської ради та виконавчого комітету вручили членкиням громадської організації “Єдина родина Кропивниччини” Світлані Волоховій, Аллі Кондаковій, Могді Глобенко, Людмилі Слободянюк, Людмилі Павленко.

Подяками Кропивницької міської ради та виконавчого комітету відзначили також старшого інструктора рекрутингу та комплектування Кропивницького міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, старшого сержанта Катерину Губу і оператора відділення призову Кропивницького міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, солдата Ольгу Романів.

Усі новини