У Кропивницькому відкривають нові імена літературних талантів

Четвер, 5 березня 2020 16:34

«Відкриваємо нові імена, нові книги» - під такою назвою у Кропивницькому літературно-меморіальному музеї імені Івана Карпенка-Карого відбувся захід до Міжнародного дня письменника.

Перша зустріч в рамках нового проєкту відбулася з Олександром Ляшком. Автор - колишній одесит, а віднедавна - житель села Червона Поляна Добровеличківського району. За професією він – судновий лікар. До того ж, заслужений журналіст України, поет, прозаїк, мандрівник з 25-річним стажем. Олександр Ляшко побував на всіх континентах, відвідав сотні країн. Брав участь у міжнародному космічному проекті «Морський старт» у Лос-Анджелесі.

Автора представила Наталія Бідненко - його сусідка по Червоній Поляні, поетеса, членкиня НСПУ, лауреатка обласної літературної премії імені Арсенія Тарковського. На початку цього року в «Первой городской газете» була надрукована її стаття про Олександра Ляшка «Знайомство».

Гість ознайомив учасників зустрічі зі своєю неймовірно цікавою біографією. У ній значну роль відігравав наш земляк, колишній олександрієць Борис Нечерда – лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. Олександр Ляшко вважає його своїм учителем у літературі. Розповідь супроводжувалася відеоматеріалами і читанням віршів з книги «Переулками памяти» та «В чем был замысел», які  автор подарував  музею.

Майже третину свого життя письменник провів у морських мандрах. Його доля дещо нагадує долю степовика й моряка Леоніда Тендюка, але оригінальна ще й тим, що дружина і муза Олександра Васильовича  – Анна – теж морячка.

Життя багатьох відомих кропивничан, як і у Олександра Ляшка, було пов’язане з Одесою. Це Григорій Клочек, Володимир Базилевський, Володимир Панченко, Григорій Гусейнов, Борис Нечерда, Олександр Косенко, Іван Задоя, Арсенія Велика.  Одещина продовжує ділиться з нами талантами.

З оцінками творчості гостя виступили літератори Василь Бондар, Борис Ревчун, Олена Надутенко, краєзнавець Федір Шепель та інші.

Антоніна Корінь прочитала пародії на вірші Олександра Ляшка, музичні дарунки новому земляку підготував дует «Лебедина вірність» у складі Бориса та Валентини Притул. Дві авторські пісні подарував відомий бард і волонтер Андрій Шульга.

У зустрічі активну участь взяли письменники, члени НСПУ та ТО «Парус», вони запросили гостя до співпраці. 

Усі новини