У Кропивницькому відкрили соціальний гуртожиток для переселенців

Четвер, 2 червня 2022 18:22

Соціальний гуртожиток для вимушених переселенців, які приїхали з міст, де йдуть бойові дії,  відкрили у Кропивницькому сьогодні, 2 червня.

Участь у відкритті соціального житла взяли начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович, голова обласної ради Сергій Шульга, заступник міського голови Олександр Мосін та інші керівники виконавчих органів міської ради, які долучилися до реалізації цього проекту.

У гуртожитку створені всі умови для комфортного проживання: є 13 кімнат із двоярусними ліжками, новими матрацами і постільною білизною, кухні, де можна приготувати їжу, душові кімнати з пральними машинами, а також дитяча кімната. Тут можуть проживати одночасно 130 осіб. Сюди вже заселилися родини переселенців, загалом розмістилися 31 людина. Кажуть, тут гарні умови, і радіють, що змогли вирватися з пекла і оселитися у комфортному і безпечному місці.

- Ми приїхали сюди родиною — я з чоловіком і мама. Їхали з Костянтинівки Донецької області, - розповідає вагітна жінка Вікторія Фесенко. - До останнього сподівалися вдома, що фронт до нас не докотиться, але все ж зібрали речі і приїхали у Кропивницький, бо маю на початку серпня уже народжувати. Тут нас зразу розмістили у садочку, мені там було зовсім не комфортно, зважаючи на мій стан. Тому з радістю переселилися у цей гуртожиток, тут нашій родині виділили окрему кімнату.

Родина радіє, що відтепер житиме у кращих умовах. А ще дуже просять допомогти знайти роботу для чоловіка.

- Я працював на полімерному підприємстві. Тут за фахом знайти роботу не можу, тому вже радий був би й іншій роботі, аби тільки міг прогодувати родину, - каже Олексій Фесенко.

Вдячні кропивничанам за гостинність і мама Людмила з сином Денисом, які приїхали з села Білогорівка Луганської області.

- Ми дуже вдячні за можливість оселитися у цьому гуртожитку. Ми не знаємо, що сталося з нашою хатою у Білогорівці. Село розбите повністю. Там рашисти скинули бомбу на школу, загинуло 90 людей. У відеосюжеті по телевізору бачили, що стіни нашого будинку начебто стоять, а що там насправді... Серце кров’ю обливається, - скрушно розповідає жінка.

Соціальний гуртожиток облаштували у приміщенні колишньої школи №7. Тут толокою працювали освітяни з усіх міських шкіл. За кожну кімнату відповідав окремий навчальний заклад, тож намагалися зробити ремонт якнайкраще. Нині у кожній кімнаті — по-домашньому затишно.

З нагоди відкриття новосели отримали ще й подарунок від обласної та міської організацій товариства “Червоного хреста України” — посуд та засоби гігієни.

- Це те, чого потребують переселенці, адже більшість із них їхали, узявши речі першої необхідності. Ми привезли каструлі, сковорідки, тарілки, ложки, виделки, а ще шампуні, миючі засоби та засоби гігієни, - розповів командир загону швидкого реагування обласної організації “Червоного хреста” Валерій Пузир.

- Ми приймаємо людей з початку військових дій, селили у садочки, інші заклади, де була можливість. Рішення переробити приміщення закладу освіти на гуртожиток стало дуже актуальним. Міська рада витратила на реалізацію проекту близько трьохсот тисяч гривень, щоб обладнати це приміщення, купили ліжка і пральні машини, виконали певний перелік інженерних робіт. Плануємо тут побудувати лазню і ще два побутові приміщення, де поставимо додаткові пральні машини. Кошти на це передбачені. Такі проекти актуальні, бо багато людей покинули свої домівки, або взагалі залишилися без житла і приїхали в наше місто. Нам потрібно їх прихистити. Ми є форпостом в нашій державі, це наш прояв людяності і гостинності, - зазначив заступник міського голови Олександр Мосін.

Досвід реалізації проекту облаштування соціального гуртожитку для вимушених переселенців у Кропивницькому поширюватимуть і в інших територіальних громадах області. На цьому наголосив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

- Завтра — сотий день війни і наша область уже прийняла майже 80 тисяч переселенців. Люди залишаються жити у нас, на відносно спокійні території. Ми, як прифронтова область, робимо все, щоб їх прийняти і створити всі умови для життя і працевлаштування. Досвід створення соціальних гуртожитків будемо поширювати по всій області, щоб люди могли залишатися тут надовго. Паралельно нині розгортається державна програма будівництва жита для переселенців. Кропивницький — у числі перших міст, де вона стартує. Будемо будувати містечко сучасне, європейське, красиве, з школою, садочком, магазинами. Буде житло — створюватимуться робочі місця. Запрошуємо до нас перемістити виробничі підприємства з фронтових міст. Треба розвивати економіку. Це завдання і місцевої, і державної влади, - підкреслив Андрій Райкович.

Усі новини