У Кропивницькому відкрилася віртуальна виставка творів-претендентів на обласну премію імені Осмьоркіна

П'ятниця, 5 листопада 2021 10:56

Віртуальну виставку творів претендентів на здобуття обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна презентовано на вебсайті художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна.

- Престижна мистецька премія заснована у 2005 році і присуджується у трьох номінаціях: «Національна традиція», «Новітні спрямування», «Мистецтвознавство та історія мистецтв» за досягнення визначних успіхів в образотворчому мистецтві та створення яскравих мистецьких доробків у різних видах образотворчого мистецтва, які б утверджували національну традицію, зберігали основи класичного мистецтва, впроваджували новітні форми в образотворчому мистецтві, адаптовані до сучасності, були виконані на високому професійному рівні та здобули широке громадське визнання в Кіровоградській області та за її межами, а також за вагомі мистецтвознавчі або історичні дослідження розвитку образотворчого мистецтва Кіровоградщини, пропаганду та утвердження досягнень художників нашого краю, - відзначила директорка музею Віта Чернова.

У цьогорічних творчих змаганнях на здобуття премії беруть участь відомі художники та мистецтвознавці не лише з Кропивницького.

Цьогоріч у номінації «Національна традиція» представлено серію робіт «Кіровоградщина очима художників» кропивницького живописця, члена Національної Спілки художників України Анатолія Кімнатного.

У номінації «Новітні спрямування» змагатимуться два претендента – відома одеська мисткиня, Заслужена художниця України Наталія Мартинюк та молодий кропивницький живописець, член Національної Спілки художників України Дмитро Тарасенко.

У номінації «Мистецтвознавство та історія мистецтв» представлено друковані видання мистецької тематики. Це альбом «Музей мистецтв. Кропивницький», який висвітлює історію створення музею та представляє найбільш цікаві музейні предмети, що входять до фондового зібрання. Музейний каталог виданий за підтримки Українського культурного фонду. Його автори - творчий колектив: директор музею Тетяна Ткаченко, художниця Оксана Віжевська та головний зберігач фондів Валентина Ноженко. А також друковані видання – «Архітектурне обличчя міста» в 2-х частинах та «Будинок кількох архітекторів», які презентують архівне, краєзнавче та мистецтвознавче дослідження пам’яток історії, архітектури та містобудування кінця ХІХ  – початку ХХ ст. історичного центру міста Кропивницького. Підготовлені ці книги авторським колективом – Володимиром Поліщуком, Сергієм Невесьоловим та Валентиною Сємічовою.

З представленими художніми творами та друкованими виданнями можна ознайомитись на музейному сайті в розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt183_u.html

Усі новини