У Кропивницькому відбувся театральний фестиваль «Вересневі самоцвіти»

Понеділок, 26 вересня 2022 14:14

У Кропивницькому відбувся 52-ий всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти». Нинішнього вересня музично-драматичний театр імені Марка Кропивницького ваідкрив 140-й театральний сезон. Кропивницький, який став містом-прихистком для тисяч українців, котрих війна змусила покинути рідні домівки, зустрічав театральні колективи з міст-героїв — Маріуполя, Києва, Харкова, Чернігова.

Цього року свято театрального мистецтва було особливим і не схожим на жодне на інше. Війна внесла свої корективи, тож фестиваль не був таким багатолюдним, яскравим, масштабним, яким звикли його бачити кропивничани і гості міста. Але нинішнє свято стало проникливішим, глибшим і вагомішим, бо за всю історію фестивалю вперше до нас приїхали артисти, які залишилися без приміщень театрів, вперше вистави переривали звуки сирен, вперше радість від спілкування з мистецтвом була приглушена тривогами. Та від того на сцені музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького ще голосніше звучав «Крик нації» Василя Стуса в інтерпритації Донецького академічного драматичного театру. Як і сто років тому не втратили актуальності «Сто тисяч» у виконанні Київського академічного драматичного театру на Подолі. Глядач побачив як змінила українців нинішня війна з росією у виставі Хлібне перемир’я» у виконанні артистів Харківського державного академічного українського драматичного театру імені Шевченка та Вінницького обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Садовського. Насолодилися віртуозною грою артистів Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка. Бурхливими оплесками зустрічали глядачі юних акторів із Кропивницьго — учасників Народного хореографічного колективу «Світанок», а на завершення вітали з прем’єрою вистави «Ціна життя» Кіровоградського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. М.Л.Кропивницького «Ціна життя».

- На Кіровоградщині відбувся традиційний Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти». 52-й! Ми однозначно вирішили його проводити. На зло війні! Тому й гасло - «Музи не мовчать»! - наголосив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович. - Щиро дякую меценатам – нардепам Олександру Дануці, Ігорю Мурдію, Олесю Довгому, депутату міської ради Андрію Табалову, аграріям Кіровоградщини, бізнесменам, які відчутно допомогли, щоб театри Маріуполя, Харкова, Чернігова, Києва приїхали до нас і дали вистави, провели творчі зустрічі у театрі Корифеїв. Емоції від пережитого акторами Маріупольського театру без сліз не сприйняти. Погоджуюся і з думкою метра української сучасної сцени Богдана Бенюка, що наперекір війні, Україна живе, театр, мистецтво борються! Ми переможемо! Після Перемоги – всі театри до нас у гості. «Вересневим самоцвітам» - бути!

Усі новини