У Кропивницькому розроблена програма озеленення міста

Четвер, 15 серпня 2024 17:23

Депутати Кропивницької міської ради затвердили Програму створення та використання зелених насаджень на території Кропивницької міської територіальної громади на 2024-2027 роки на XXIV засіданні дев’ятої сесії міської ради сьогодні, 15 серпня.

Програму створення і використання зелених насаджень на території Кропивницької міської територіальної громади на 2024-2027 роки розробив департамент містобудування та земельних ресурсів Кропивницької міської ради. Про неї депутатам доповів директор департаменту Олег Лунгол.

- Даний проєкт рішення підготовлений з метою реалізації завдань та заходів Програми за рахунок коштів спеціального фонду бюджету територіальної громади (цільовий фонд соціально-економічного розвитку Кропивницької міської територіальної громади) та загального фонду бюджету міської територіальної громади. Всього планується використати 32,7 мільйона гривень, в тому числі: 2024 рік – 2,7 мільйона гривень, на 2025-2027 по 10 мільйонів гривень. У результаті виконання Програми передбачається виконання завдань та заходів, які враховують видалення аварійних та незадовільних дерев, корчування пнів, підготовка місць для озеленення, висадження та утримання зелених насаджень протягом весняно-літнього періоду, взяття їх на баланс балансоутримувачем для подальшого утримання та догляду на території Кропивницької міської територіальної громади на об’єктах Лісопарк «Сосновий», Гай Десантників, сквер «Першого Єлисаветградського трамвая», сквер Праведників народів світу, частина території парку «Захисників правопорядку» по вулиці Вокзальній, а також часткове озеленення вулиць Євгена Чикаленка, проспекту Університетського та інші, - повідомив Олег Лунгол.

За словами посадовця, об’єкти, які пропонуються для створення і використання зелених насаджень, орієнтовно передбачають посадковий матеріал - Клен гостролистий Крімсон Сентри, Магнолія, Гінкго білоба, Робінія, Клен кулеподібний, Катальпа, Павловнія, Тюльпанове дерево, Гліцинія, В’яз плакучий, слива Пісарді, Бобовник, Сосна, Ялина, різновидність барбарису Тунберга, Ялівець тамариксовий, Ялівець cкельний, Вейгелла, Кизильник горизонтальний, Кизильник блискучий, Гібіскус, Кліматіс, різновидність Спіреї, різновидність Гортензії, різновидність Вереса, різновидність Піраканти та інші декоративні зелені насадження.

Програма передбачає часткове озеленення вулиць зеленими насадженнями стійкими до загазованості та запиленості, породами дерев (різновидність Клен гостролистий і сріблястий, Липа дрібнолиста і широколиста та інші), хвойні найменш стійкі в складних екологічних умовах. Пропозиції враховують посадковий матеріал хвойних, листяних порід дерев та чагарників розсадників із закритою кореневою системою (Полтавської та Черкаської областей) та лісових господарств Кіровоградської області, а також наявний посадковий матеріал дерев та кущів комунального підприємства «Благоустрій» Кропивницької міської ради».

- Враховуючи Закон України «Про благоустрій населених пунктів», де визначено, що на об'єктах благоустрою забороняється самовільно створювати, пошкоджувати або знищувати газони, самовільно висаджувати та знищувати дерева та кущі, тому дані пропозиції пройдуть погодження балансоутримувачів комунікаційних мереж водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційних і кабельних електромереж, - уточнив Олег Лунгол.

Депутати затвердили Програму створення і використання зелених насаджень на території Кропивницької міської територіальної громади на 2024-2027 роки одноголосно.

Усі новини