У Кропивницькому розпочалися консультації з громадськістю щодо перейменування вулиці Зеленогірської на вулицю Анни Ярославни

П'ятниця, 24 травня 2024 12:34

Публічні консультації з громадськістю щодо перейменування вулиці Зеленогірської на вулицю Анни Ярославни розпочалися у Кропивницькому. Триватимуть консультації з 23 травня по 07 червня.

Міська рада запрошує до участі у публічній консультації з громадськістю усіх небайдужих кропивничан.

Консультація проводиться на виконання законів України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону використання їх символіки», «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», з метою впорядкування назв бульварів, вулиць, провулків, проїздів, тупиків та площ Кропивницької міської територіальної громади, заміни топонімів, що пов’язані з державою-агресором, комуністичним тоталітарним режимом, радянським минулим, на українські назви.

Чому перейменовують цю вулицю? Вулиця Зеленогірська ймовірно названа на честь міста Зеленогорськ у російській федерації. Вулиці з аналогічною назвою перейменовано в процесі деколонізації у містах Запоріжжя та Боярка.

Пропозиція топонімічної комісії — назвати вулицю Анни Ярославни. Це київська князівна, королева Франції (1051—1060). Дочка великого київського князя Ярослава Мудрого. Дружина французького короля Генріха I (1051—1060). Мати французького короля Філіппа І та вермандуанського графа Гуго, що був одним із керівників Першого Хрестового походу. Привезла до Королівства Франція великий посаг, що познайомив французів з культурою Київської Русі. Впливала на внутрішню і зовнішню політику королівства. Заснувала монастир святого Вікентія в Санлісі (1065), на північ від Парижа, що був її резиденцією. Постать Анна Ярославни свідчить про те, що Україна має давню європейську історію та інтегрована в європейську історію та традицію вже 1000 років.

Як узяти участь у публічній консультації? Пропозиції надаються на офіційному вебсайті Кропивницької міської ради, на платформі e-DEM: https://consult.e-dem.ua/3510100000 .

Письмові пропозиції також можна надсилати за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 41; kmvk@krmr.gov.ua.

Пропозиції мають містити обгрунтування з урахуванням критеріїв, визначених у додатках 1-2 «Концепції інтеграції українських маркерів у топонімічний простір Кропивницької міської територіальної громади».

Форма оформлення пропозицій розміщена у додатку 4 зазначеної Концепції, яка розміщена за посиланням  https://kr-rada.gov.ua/pereymenuvannya-vulits/  

 

Усі новини

Сарана — реальна небезпека
Середа, 17 липня 2024 16:17