У Кропивницькому презентували результати моніторингу прибуття і транзиту ВПО

Середа, 10 серпня 2022 16:22

Моніторингом гуманітарної ситуації у населених пунктах, що постраждали внаслідок війни та у регіонах, які приймають внутрішньо переміщених осіб займається Ініціатива REACH за підтримки іноземної неурядової організації ACTED.

Ініціатива REACH з 2015 року в Україні створює інформаційні продукти про гуманітарні потреби вимушених переселенців та у зонах бойових дій у східних регіонах України зокрема, і  надає комплексну підтримку для координування зусиль в гуманітарній сфері в Україні загалом.

Моніторинг  прибуття і транзиту ВПО у Кропивницькому проводили з 20 червня по 1 липня поточного року. Результати моніторингу презентували сьогодні, 10 серпня, в міській раді спеціалісти з ведення проєктів Станіслав Боровий, Олег Романов та Олександр Власенко для кропивницьких волонтерів, депутатів міської ради, керівників виконавчих органів міської ради. Провів зустріч секретар міської ради Олег Колюка.

Як в місті організовано роботу із вимушеними переселенцями, про їх соціальний захист та супровід розповів Олег Колюка.

- Як місто тилової області ми від початку війни приймаємо переселенців. Зараз організована робота по евакуації людей із Донецької області на Кіровоградщину, в тому числі і в наше місто. Внутрішньо переміщених осіб у нас стає все більше. Наразі офіційно зареєстрованих ВПО у Кропивницькому понад 22 тисяч осіб, - зазначив Олег Колюка.

Він зупинився на роботі і міського штабу,  і соціальних гуртожитків — один уже повноцінно працює, другий — у тестовому режимі, згадав посадовець про гуманітарну допомогу, зокрема продуктові набори для переселенців від міської ради, відзначив роботу профільного департаменту соціальної політики та всієї волонтерської спільноти міста.

Щодо проведення самого моніторингу, то участь в опитуванні взяли 318 респондентів — зазвичай вибірка дослідження становить 10% від загальної кількості зареєстрованих ВПО в населеному пункті.  За віковою ознакою — найбільше опитаних - це дорослі люди від 31 до 50 років, за статтю - жінки (59%). Найбільше серед них - виїхали із Харкова, Сіверськодонецька, Маріуполя, Слов'янська та Краматорська. Кропивницький вони обрали, тому що мають тут рідних, або друзів, або ж їм просто порадили місто, а ще вимушені переселенці сподіваються на можливість працевлаштування тут. Ті ж, хто транзитом прибуває у Кропивницький -  вважають місто відносно безпечним і зручним у логістичному плані для подальшого переїзду. Серед тих, хто обрав Кропивницький, як місто тривалого перебування - 65% респондентів орендують житло, 21% проживають у родичів чи друзів і 6% - у гуртожитках.

Переважна більшість опитаних планують у майбутньому повернутися до місць постійного проживання за таких умов: після завершення активних бойових дій і встановлення контролю Уряду України на окупованих територіях. Були серед умов і особисті обставини — як-то робота, навчання, житло, медична допомога тощо.

Моніторингова місія   Ініціативи REACH триває, і як відзначив Олег Колюка отримувані результати будуть корисні для усіх відповідних служб та органів місцевої влади.

Усі новини