У Кропивницькому працюватимуть над модернізацією системи теплопостачання міста

Вівторок, 31 жовтня 2017 17:22

Сьогодні, 31 жовтня, міський голова Кропивницького Андрій Райкович разом із головою ОДА Сергієм Кузьменко проінспектували, як працюють теплогенеруючі підприємства обласного центру.

Участь в робочій нараді взяли заступник міського голови Олександр Мосін, директор департаменту ЖКГ ОДА Ольга Довжук та начальник ГУ ЖКГ міської ради Віктор Кухаренко.

Тепловики прозвітували, що наразі в місті працюють всі котельні. Комунальне підприємство «Теплоенергетик» в опалювальний сезон цього року ввійшло значно швидше, ніж торік. «Теплоенергетик» забезпечує теплом 12 дошкільних навчальних закладів, 17 загальноосвітніх шкіл та понад три сотні житлових будинків. Цього року подати тепло вдалося вчасно, майже без проблем.

А от підприємство «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» стартувало з потугами. І, хоч ще кілька місяців тому його керівництво звітувало про готовність до початку роботи в осінньо – зимовий період, без недоліків не обійшлося: пориви мереж, мільйонні борги, накопичені роками, стали на заваді вчасній подачі тепла. До того ж, заступник керівника підприємства Анатолій Таран розповів, потужності найбільшої, Піденно-Західної котельні підприємства - 356 гігокалорій, проте споживачі використовують лише 58 гігокалорій, тобто потужності ПЗК використовуються лише на 18%.

Ще одна причина, чому тепло не почали подавати завчасно – відсутність лімітів на газ. Міський голова Андрій Райкович розповів очільнику області про те, що газовики поставили занадто жорсткі умови – віддати всі накопичені борги за газ за останні роки, а вже потім місто могло б отримати й газ та розпочати опалювальний сезон. Для міського бюджету таке навантаження занадто високе, тож в обласному центрі пішли іншим шляхом.

- Ми взяли на себе відповідальність самостійно почати опалювальний сезон, – зауважив Андрій Райкович. – Через це у нас можуть бути серйозні проблеми, на нас можуть накласти штрафні санкції. За умовами, які на сьогоднішній день виставили НАК «Нафтогаз України», підприємство ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» повинне були 47 мільйонів гривень сплатити живими грошима і надати гарантії одного з державних банків для пролонгації заборгованості, а ми такі умови гарантувати не можемо, бо це підприємство в оренді у приватної організації. У нас і досі тривають напружені переговори з Кабміном, але ми тримаємо це питання на контролі.

У свою чергу, очільник області Сергій Кузьменко повідомив, вже незабаром місто отримає частину коштів на погашення заборгованості за спожитий газ.

- Ми безпосередньо сьогодні отримали інформацію про те, що Уряд України на місто Кропивницький виділив близько 15 мільйонів гривень, щоб частково перекрити ту заборгованість, яка існує по попередніх періодах, – розповів Сергій Кузьменко. - Тому буде певна фінансова підтримка.

Ще один об’єкт, який відвідали сьогодні під час робочої поїздки – котельня на території ЗОШ № 17. Її запустили в роботу цього року. Котельня дає тепло трьом садочкам та школі. Вихованці і трудові колективи цих закладів вже відчули користь від її роботи: в закладах тепло та комфортно, є й економія для бюджету. Андрій Райкович висловив переконання, що експеримент з встановленням цієї котельні вдався. Тож стратегічним завданням на наступний і подальші роки для міської ради повинна стати модернізація теплового господарства., а її основою стануть сучасні модульні котельні.

Усі новини