У Кропивницькому посилять боротьбу з амброзією: порушників благоустрою занесуть до бази даних

Вівторок, 4 серпня 2020 16:56

Технічний парк комунального підприємства «Благоустрій» має поповнитися п’ятьма новими косарками, а захаращені амброзією земельні ділянки орендаторів і власників землі будуть взяті на облік для вжиття жорсткіших адміністративних заходів. Відповідні доручення надав секретар міської ради Андрій Табалов сьогодні, 04 серпня, під час чергового засідання робочої групи по координації проведення робіт зі знищення амброзії на території Кропивницького.

У нараді взяли участь ініціатор розробки і реалізації міської програми  боротьби з амброзією, депутатка міської ради Катерина Шамардіна, виконавці програми - керівники головного управління житлово-комунального господарства міської ради, сектора екології та природоохоронної діяльності управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради, КП "Благоустрій", спецінспекції, представники районних у місті рад.

- Спеціалісти КП «Благоустрій» обслуговують зелені зони Кропивницького площею 184,44 гектари, на яких необхідно регулярно здійснювати покіс трави, - відзначив директор комунального підприємства Віктор Луценко. - Із квітня по липень 2020 року ми викосили 153,2 гектар, з яких карантинні рослини – амброзія, займають 13,5 гектар. Дванадцять косарів щоденно виходять на покіс, але цього недостатньо для оперативного і вчасного реагування на появу амброзії. Додаткові мотокоси дозволять нам залучити ще мінімум трьох фахівців.

Мешканці міста сигналізують про хащі амброзії безпосередньо до міської спецінспекції і інспектори першими обстежують стан невикошених територій.

- Найбільшу питому вагу у нас займає обстеження приватного сектору, - повідомив заступник начальника спецінспекції Кропивницького Олександр Брюховецький. – По ситуації інспектори попереджають власників земельної ділянки і дають час на відновлення благоустрою, або складають протоколи про адмінпорушення. Надзвичайно багато часу віднімають пошуки власників чи орендаторів захаращених земельних ділянок. Іноді доводиться писати вимогу про необхідність викосити бур’яни безпосередньо на паркані і це буває, що спрацьовує.

Міська рада на найближчому своєму сесійному засіданні має передбачити кошти у сумі 49,5 тисяч гривень для закупівлі п'яти мотокос і це буде суттєва підтримка кропивницьким коммунальникам.

- Важливо також скласти чіткий і актуальний список територій, власники яких порушують правила благоустрою міста, - наголосив Андрій Табалов. – Я прошу долучитися до його складання керівників КП «Благоустрій» та спецінспекції. Ми передамо ці списки в управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища і на розгляд профільної депутатської комісії для адекватного реагування на недобросовісне господарювання. Крім того, варто ширше розгорнути інформаційну кампанію з роз’ясненням серед мешканців міста важливості і правильної організації боротьби з небезпечною і шкідливою для екології рослиною. Для цього ми передбачили у програмі 20 тисяч гривень, за рахунок яких необхідно виготовити спеціальні інформаційні буклети і розповсюдити їх серед кропивничан.

Усі новини