У Кропивницькому планомірно реалізується Програма регулювання чисельності безпритульних тварин

Вівторок, 26 червня 2018 15:46

  Основним завданням міської влади у поводженні  з безпритульними тваринами, згідно із Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження», є регуляція їх чисельності  гуманними методами. Це відзначив начальник головного управління житлово-комунального господарства міської ради Віктор Кухаренко, коментуючи ситуацію з тваринами-безхатченками у Кропивницькому.

За дорученням міського голови Кропивницького Андрія Райковича у Кропивницькому  створена служба відлову безпритульних тварин, а відповідним рішенням затверджена Програма регулювання чисельності безпритульних тварин на території міста Кропивницького на 2016-2020 роки. У місті також діє Положення про вилов безпритульних тварин, прийняте  виконавчим комітетом міської ради.

-  КП «Універсал 2005», у складі якого функціонує спеціалізована бригада, діє виключно в межах  чинного законодавства України.  Її спеціалісти повністю забезпечені необхідним транспортом і спорядженням, - наголосив Віктор Кухаренко. - При цьому, виконавчі органи міської  ради Кропивницького тісно і, головне, результативно співпрацюють з громадськими організаціями - ліцензованими установами  ГО захисту тварин «Бім» та ГО «Щасливий пес», які на підставі відповідних договорів з КП «Універсал 2005» проводять стерилізацію безпритульних  тварин,  маркують їх номерними кліпсами з відповідною реєстрацією. Реєстрацію домашніх тварин у місті здійснюють міська державна лікарня ветеринарної  медицини та філія агентства з ідентифікації і реєстрації тварин.

Виловлення та стерилізація безпритульних  тварин у Кропивницькому розпочалися із грудня 2016 року. За інформацією Віктора Кухаренка, станом на початок червня 2018 року прооперовано 1372 вуличних собаки. У разі відсутності фізичних чи юридичних осіб, що виявляють бажання взяти на утримання тварин, після їх стерилізації, вони  повертаються до ареалу їх попереднього перебування.

- Важливо. Що в рамках міської програми регулювання чисельності безпритульних тварин на 2016-2020 роки, вперше в Кропивницькому громадська організація «Міжнародні системи реєстрації» Animal-id.info UA в період із 21 по 23 липня 2017 року провела підрахунок безпритульних собак. – підкреслив начальник управління. - Для організації підрахунку тварин на території обласного центру було створено  спеціальну електронну мапу. Місто умовно поділили на 80 секторів чотирьох кольорів,   які обслуговували залучені волонтери.   За  результатами підрахунку кількість «собак-безхатьків» у Кропивницькому склала 1469 особин. Результати підрахунку дали можливість зрозуміти реальний стан з безпритульними тваринами в місті і дозволили удосконалити  роботу з ними.

У рамках співпраці ГО «Щасливий пес» отримала від міської влади в оренду за пільговою орендною ставкою 1 гривня в рік комплекс будівель загальною площею 540,4 м2 по вулиці  Ливарній, 1 для  розміщення притулку тимчасової перетримки безпритульних тварин на період їх стерилізації,  лікування  та  реабілітації.

Черговим кроком в рамках втілення Програми регулювання чисельності безпритульних тварин на території міста Кропивницького на 2016-2020 роки став проект «Біоетика», який реалізується у співпраці БФ «Щаслива лапа» з  управлінням освіти міської. Школярі та педагоги Кропивницького виявили небайдужість та долучились до Всеукраїнської благодійної акції «Happy Мяу для Мурчика» та зібрали більше 200 кг кормів, круп та ліків,  які передали організації захисту тварин «Бім».

- Таким чином, у Кропивницькому діє Програма, яка дає можливість планомірно зменшувати кількость безпритульних тварин виключно гуманними методами,  покращувати санітарно-екологічну та  епізоотичну   ситуацію, створювати умови для профілактики явища безпритульних  собак, змінювати громадську думку на користь цивілізованого, гуманного та етичного ставлення до тварин, - акцентував увагу  Віктор  Кухаренко. - На реалізацію такої програми у бюджеті Кропивницького на 2017 рік було передбачено кошти у сумі 661,839 тисяч гривень. Цього вистачило, щоб стерилізувати  940  собак. На поточний, 2018  рік , заплановано фінансування у сумі  623,300 тисяч гривень. За п’ять місяців  уже виловлено, стерилізовано  та  відпущено  334  собаки.

Фото: https://zaxid.net

Усі новини