У Кропивницькому обговорювали практику впровадження в Україні процесів децентралізації

Четвер, 14 червня 2018 17:13

Сьогодні, 14 червня, у Кропивницькому розпочав роботу форум «Реформа місцевого самоврядування та регіональної політики: можливості для громад та регіонів», присвячений питанню децентралізації в Україні. На форум завітали представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Центрального Офісу Реформ, Центру розвитку місцевого самоврядування, програми «U-Lead з Європою», програми USAID DOBRE, ОТГ Кіровоградської та Черкаської областей.

У роботі форуму взяли участь голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко,  міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

- Будь-яка реформа у суспільстві сприймається з острахом, будь-які новації потребують часу, вагомих практичних аргументів, щоб громади на місцях відчули позитивний результат, - відзначив у своєму вступному слові Андрій Райкович. - І перший досвід об'єднаних територіальних громад вже засвідчив, що в селах, в малих містах, де громади активно включилися в цей процес, інфраструктура територій почала змінюватись. В умовах, коли економіку країни необхідно втримати і розвивати з поправкою на війну, саме такі реальні кроки влади на місцях можуть вселити довіру простих людей.

Міський голова Кропивницького звернув увагу, що територіально обласний центр ще іще вступав у процес об’єднання, але навіть можливості фінансової децентралізації дозволили міській владі якісніше використати місцевий ресурс.

- Децентралізація – це перш за все додаткова відповідальність за ефективне використання наявних ресурсів, - наголосив Андрій Райкович. -  Декілька років тому видатки на соціально захищені статті складали понад 80% міського бюджету. Сьогодні на ці цілі ми використовуємо близько 60% коштів з міської скарбниці. Місто отримало можливість формувати власний бюджет розвитку. Упродовж 2-х років нам, наприклад, вдалося ліквідувати монополію на пасажирські перевезення у Кропивницькому. Ми придбали 20 нових тролейбусів, 20 великогабаритних автобусів і зараз купили іще 10 середньої місткості. Ми повернули місту комунальний транспорт. Цьогоріч вперше за двадцять років  здамо багатоповерховий житловий  будинок. Ми активно взялися за об'єкти охорони здоров'я. У Кропивницькому за 2 роки вже теж є сучасне гемодіалізне відділення, перинатальний та інсультний центри.  Ми поставили за мету щороку капітально ремонтувати по 5 спортзалів у школах. І до кінця поточного року їх вже буде 15. Перший досвід об'єднаних територій в нашій державі, значний досвід поляків яскраво демонструє, що коли в бюджеті концентруються солідні кошти, коли громада знає, на що влада  ці кошти використовує, то є повне порозуміння і впевненість у майбутньому. Я щиро бажаю продуктивної роботи форуму і успішного розвитку громадам, містам, які ви представляєте.

Форум працював у форматі  пленарних сесій за участі генерального директора Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування Мінрегіону Сергія Шаршова, народних депутатів України, представників Черкаської ОДА, радників міжнародних програм підтримки, а також керівників райдержадміністрацій, райрад та об’єднаних територіальних громад області.

У фойє обласного академічного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького, який гостинно прийняв учасників форуму, Український кризовий медіа-центр та Програма USAID DOBRE розгорнули фотовиставку "Обличчя нових громад". На світлинах представлені кращі практики діяльності створених в Україні територіальних громад.

Усі новини