У Кропивницькому на Масляну зустрічали весну і збирали допомогу тим, хто її найбільше потребує

Субота, 25 лютого 2017 15:38

24 лютого, на площі перед міськрадою кропивничани проводжали зиму та зустрічали довгоочікувану весну.

Масляна у Кропивницькому розпочалася зі святкової торгівлі: тут і млинці із різноманітними начинками, і тістечка, і випічка, і солодощі, і сувеніри на пам’ять.

Атмосферу свята органічно доповнили учні школи мистецтв, художньої школи ім. О.О. Осмьоркіна та колективи міських бібліотек-філій, які по периметру площі виставили свої художні роботи та предмети ужиткового мистецтва.

А ще тут можна було дізнатися багато цікавого для себе, наприклад дівчата в яскравих хустках пропонували перехожим друковані оригінальні рецепти начинки для млинців, сховані у намисті із бубликів. Поряд запрошували обрати для себе різного роду передбачення: загадані у такий день - вони неодмінно збудуться. Там і тут проводилися різноманітні вікторини, конкурси, лунали жартівливі загадки. Пропронувалося назвати більше і швидше прислів'їв про млинці, про весну, про природу і про Масницю. Призи неодмінні – млинець чи бублик.

Масляна – одне із найулюбленіших в Україні свят. Наші пращури чекали Масляну з великим нетерпінням. Адже у цей день не знаходилося місця для нудьги. Масляна – це море веселощів, радісного сміху, теплих усмішок! А яка ж Масляна без рум’яних, золотавих млинців, що здавна були символом сонця!? Пекли їх у великих кількостях і пригощали всіх своїх рідних і друзів.

В кожному селі, по всій Україні раділи приходу весни і співали пісні, що називали гаївками, ягілками, маївками, веснянками. Це пісні молодості й краси, жива народна традиція.

Цього дня життєрадісні веснянки лунали і на площу перед міською радою у виконанні фолькльорного ансамблю “Млиночок”. Своєю творчістю гостей свята порадував і жіночий самодіяльний ансамбль «Калинонька». Недарма кажуть, що пісня – це голос народу, його квітуча душа! Тож пісня у Кропивницькому на Масляну звучала постіно – сольно і хором, під час танцю і хороводу. Співали юні таланти міста, вихованці ДЮКів і шкіл естетичного спрямування.

Але найголовніший атрибут Масляної – звичайно млинці. Їх напекли талановиті господині нашого міста у величезній кількості. Тут млинці як від професійних кухарів міських закладів харчування, закладів освіти, так і не менш колоритні домашні витвори кулінарного мистецтва від квартальних комітетів двох районів міста. От кропивничаном було роботи, щоб перевірити у кого вони найсмачніші.

Враховуючи, що святкування Масляної вже третій рік поспіль має в Україні гіркий присмак важких втрат у тяжкому протистоянні з підступним воргом за право жити у вільній країні, цьогоріч млинці продавалися. Їх продавали по символічній ціні, аби кожний мав змогу долучитися до допомоги тим, хто її наразі найбільше потребує. Кожен, хто придбавши та скуштував смаколики на площі, зробив внесок у благодійну справу.

За день кропивничани зібрали майже 3 600 гривень, вони всі підуть на допомогу: частина на лікування двох хлопчиків Вови та Єгора – синів волонтерки і бійця 3-го полку спецпризначення, а ще частина – на закупівлю оптики для українського війська.

Усі новини