У Кропивницький «На гостини до Карпенка – Карого»

Середа, 14 листопада 2018 11:05

У Кропивницькому, в літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбувся літературно-краєзнавчий вечір з циклу «На гостини до Карпенка-Карого». Цього разу мова йшла про Опанаса Михалевича та Олександра Тарковського - представників прогресивної єлисаветградської інтелігенції кінця ХІХ- початку ХХ ст.

Серед відомих громадських діячів, які жили і працювали на Єлисаветградщині, особливе місце посідає лікар Опанас Іванович Михалевич. Під час навчання у Київському університеті він став членом Київської громади, товаришував з її представниками Д. Антоновичем та М. Драгомановим. Такі політичні уподобання привернули увагу влади, і через деякий час Михалевича було вислано з Києва.

У 1879 році він приїздить до Єлисаветграда. У місті вже діяв український гурток, однією з центральних фігур якого був Іван Тобілевич (Карпенко-Карий). Гуртківці збиралися і у Михалевича, і в оселі Тобілевича на Знаменській,13 (нині, літературно-меморіальний музей І. К. Карпенка-Карого). Дружні стосунки між Опанасом Михалевичем та Іваном Тобілевичем тривали все життя.

У 1885 році Опанаса Івановича разом з іншими членами єлисаветградського гуртка було заарештовано і вислано до Сибіру. В Єлисаветград повернувся у 1892 році. У політичних гуртках участі більше не брав, співробітничав з Червоним Хрестом, читав лекції на заводі Ельворті, лікував людей.

Олександр Карлович Тарковський – громадський діяч, публіцист, мемуарист. Після смерті батьків виховувався в родині своєї сестри Надії та її чоловіка Івана Карповича Тобілевича. Навчався в Єлисаветградському земському реальному училищі. Згодом вступив до партії «Народна воля», був заарештований і висланий до Сибіру. Заслання відбував разом з лікарем Михалевичем. Після повернення до Єлисаветграда працював у банку, був попечителем комерційного училища, одним із засновників єлисаветградської Громадської бібліотеки.

На літературно-краєзнавчий вечір до музею завітали викладачі та студенти будівельного коледжу міста Кропивницького.

Науковець музею Н. Мельниченко розповіла присутнім про громадсько-політичну діяльність Опанаса Михалевича та Олександра Тарковського, ознайомила з фотовиставкою.

У виступі Романа Любарського - поета, журналіста, дослідника історії родини Тарковських прозвучало чимало цікавих фактів з їх життя. Учасники переглянули документальний фільм режисера Сергія Маслобойщикова «Дві сім’ї» про родинні стосунки Тобілевичів і Тарковських.

Усі новини