У День Конституції України чумацькі пісні лунали в садибі Тобілевичів

Середа, 29 червня 2022 10:39

28 червня у міській садибі Тобілевичів звучали чумацькі пісні у виконанні учасників етнографічного ансамблю "Млиночок" Олександра Полячка та Олени Панічевої. Олександр Полячок – директор Кропивницького музею музичної культури імені Кароля Шимановського, Олена Панічева – завідувачка теоретичного відділу Кропивницького музичного фахового коледжу.

Учасників зустрічі в зеленій оазі Карпенкового саду привітала директорка літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого Лариса Хосяінова, яка розповіла про музичні традиції родини Тобілевичів, а також нагадала, що "чумацький слід" простежується в життєписах кількох визначних письменників-уродженців нашого краю. Іван Тобілевич (Карпенко-Карий) у 1897 році написав п’єсу "Чумаки", в якій блискуче виконав роль одного з головних героїв Хоми Нерука. П’єса мала величезний успіх всюди, де гастролювала трупа корифеїв українського театру.

У рік, коли Карпенко-Карий створив своїх "Чумаків", в Архангороді (нині Новоархангельськ) народився Євген Маланюк – майбутній поет, літературознавець, культуролог. "В лінії батька, - згадував він, - були чумаки, осідлі запорожці". Пізніше в "Уривку з поеми" писатиме:

Внук кремезного чумака,

Січовика блідий праправнук,

Я закохавсь в гучних віках,

Я волю полюбив державну.

Кирило Винниченко, чумакуючи, дорогою з Криму зупинявся у Єлисаветграді в заїжджому дворі, а через деякий час одружився з його хазяйкою. Від цього шлюбу народився майбутній письменник, політичний і громадський діяч Володимир Винниченко.

Олександр Полячок розповів гостям про ініційований ним вебсеріал "Чумацькі пісні", у якому йшлося про автентичну чумацьку пісню, шляхи й пам’ятки на теренах усієї України. Одним із учасників проєкту став гурт "Млиночок".

Як досвідчений педагог, пан Олександр під час заходу не просто розповів про особливості чумацьких пісень і разом з пані Оленою виконав деякі з них, а й влаштував справжній майстер-клас, долучив до співів усіх присутніх, заздалегідь роздавши аркуші зі словами.

Отже, у день, коли українці вшановують свою Конституцію, музейний сад перетворився на святкову зелену сцену просто неба, де звучали не тільки старовинні чумацькі пісні, а й лунали поетичні рядки Світлани Ніколаєвської, присвячені нашій мужній Батьківщині.

Усі новини