Творча зустріч в Кропивницькому музеї І. К. Карпенка-Карого

Понеділок, 18 грудня 2023 14:17

У Кропивницькому в музеї І. К. Карпенка-Карого відбулася творча зустріч з членкинею обласного літературного об’єднання «Степ» імені Віктора Погрібного, авторкою книги поезій «Із Наві – в Яв» Оленою Трибуцькою.

Олена Трибуцька, держслужбовиця, яка займається архівною та музейною справою, філологиня за освітою, поетеса – за світосприйняттям. Її твори друкувалися в місцевій періодичній пресі, всеукраїнському літературно-мистецькому альманасі «Водограй мрій», журналі «Степ», у збірниках  степівчан «Смертельний соль-дієз», «Тенета помсти», «Сороки далекого села», «Таємниці старого горіха», «Рік лютневої люті», а також на літературних сторінках інтернет-видань.

Відкриваючи захід, науковиця музею Наталія Мельниченко розповіла першокурсникам Донецького державного університету внутрішніх справ про оселю Івана Тобілевича ‒ острівець українського мистецького та громадсько-політичного життя у Єлисаветграді 2-ї половини ХІХ століття. Зазначила, що і в наш час меморіальний будинок видатного драматурга є місцем зустрічей з літераторами, театральними діячами, музикантами, художниками, краєзнавцями.

Студентам продемонстровали світлини книжкових презентацій літературного об’єднання «Степ» у музеї за участі Олени Трибуцької, а очільниця степівчан Ольга Полевіна охарактеризувала її творчий доробок.

Збірка «Із Наві – в Яв» складається з двох частин. Перша («Поезія війни») – твори, написані після 24 лютого 2022 року. Друга («Життя – стріла») – любовна, філософська, пейзажна та громадянська лірика, створена в різні роки.

Поетеса вважає, що світогляд людини тісно пов’язаний з поняттям Світу Тонкого (Наві) та Світу матеріального (Яві). Звідси й назва книги «Із Наві – в Яв». Все суще, на думку поетеси, спочатку народжується в інших, вищих вимірах, а потім проектується на думки людей, трансформується в події і формує світ, у якому ми живемо. «Важливо лише – на чиїй ти стороні – Світла чи Темряви».

Директорка музею Лариса Хосяінова розповіла, що вперше відкрила для себе Олену Трибуцьку як поетесу кілька років тому, під час літературного десанту до музею Василя Сухомлинського у селі Павлиш.

У літературному музеї підтримують традиції будинку Тобілевичів, завжди раді творчим людям, а значить попереду – нові зустрічі, презентації і виставки.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13