Туристичні перлини міста Кропивницького в музеї Осмьоркіна: у День туризму вхід безкоштовний!

Четвер, 27 вересня 2018 09:40

Вже майже сорок років 27 вересня щорічно відзначається Всесвітній день туризму. Це свято було встановлено Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристської організації в 1979 році з метою пропаганди туризму, висвітлення його внеску в економіку світової спільноти, розвитку зв’язків між народами різних країн. Україна вже в роки незалежності у жовтні 1997 року стала дійсним членом Всесвітньої туристської організації - головної міжнародної міжурядової організації у сфері подорожей і туризму, що є виконавчим органом ООН та займається активізацією та розвитком туризму, розробкою та впровадженням світової туристичної політики.

Саме в цей день, у Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна проводиться мистецька акція безкоштовного відвідування. Всі, хто цікавиться історією міста та його талановитими уродженцями, мають змогу ознайомитися не лише з меморіальною експозицією, що презентує життя та творчість видатних земляків – художника і педагога Олександра Осмьоркіна та одного з творців архітектурного обличчя центру нашого міста зодчого Якова Паученка, а й з доробками сучасних митців на виставці «Квітуча Україна».

Але на особливу увагу заслуговує нещодавно відкритий фотопроект «Туристичні перлини міста Кропивницького», експозицію якого складають кольорові світлини першого лауреата міської премії фотохудожників імені Василя Ковпака заслуженого журналіста України Ігоря Демчука, в яких місто Кропивницький постає привабливим не лише для містян, а й для численних його гостей і туристів. Слід зазначити, що ця виставка представлена в рамках започаткованого музеєм у 2014 році артпроекту до Дня міста «На перехресті вулиць Єлисаветграда - Кіровограда», який має на меті презентувати міські вулиці у фотографіях, що зображують архітектуру міста, яке від народження було Єлисаветградом, в радянські часи і донедавна Кіровоградом, а нині носить ім’я Кропивницький, від часів його заснування до сучасності, як нерозривну історію побудови цілісного урбаністичного середовища, та відтворюють життя його мешканців.

- Сучасне місто Кропивницький - одне з небагатьох в центральній Україні, що зберегло унікальний архітектурний ансамбль історичного центру, який охоплює період понад двох минулих століть найбільш інтенсивних стильових пошуків та значну історичну спадщину, маловідому широкому загалу, що створює потужні передумови для розвитку туризму. Місто, в якому пам’ятки зодчества з плином часу стали музеями, перетворившись в скарбниці надбань культури та мистецтва. Видатні письменники та поети, музиканти і композитори, художники і театральні діячі, філософи і вчені прославили наше місто своїми справами, зробивши знаний внесок у всесвітню скарбницю культури. Місця, де вони жили, формувалися як особистості, стали культурними осередками, що зберігають особливу ауру їхніх ідей, а пам’ятники їм, неначе стрілки незримого годинника історії, відмічають віхи часу перетворень нашого степового міста на туристичну перлину в низці дорогоцінного намиста культурної та історичної спадщини України, - зазначає в тематичному буклеті куратор фотовиставки заслужений художник України Андрій Надєждін.

Тож, запрошуємо всіх мешканців та гостей Кропивницького завітати до музею та здійснити пізнавальну подорож, сповнену мистецьких відкриттів та естетичної насолоди.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини