Той, хто рятує одне життя – рятує увесь світ! У Кропивницькому вшанували пам’ять українців – Праведників

П'ятниця, 14 травня 2021 13:50

Кропивничани, спільно з усією Україною вперше відзначили День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

Сьогодні, 14 травня, голова єврейської громади міста Єфим Мармер, помічниця міського голови Євгенія Шустер, спеціалісти відділу комунікацій з громадськістю на чолі з керівником Оксаною Горбенко, покладанням квітів та символічних камінців згадали подвиг українців, які в страшні роки Другої світової війни, незважаючи на загрозу бути негайно страченими гітлерівцями, рятували євреїв від знищення, переховували їх аж до звільнення області від окупантів.

Цьогоріч вперше відзначається День Праведника народів світу. Держава Ізраїль це почесне звання почала надавати у 1953 році. Особам, удостоєним звання Праведника, вручаються почесний диплом, іменна медаль, їх імена заносяться на стіну пошани у музеї Яд ва-Шем.

За даними історика із Кропивницького Василя Даценка, серед українців це звання отримали 2 659 осіб, з них в живих залишилося лише 18. За кількістю праведників Україна посідає четверте місце після Польщі, Нідерландів та Франції. На Кіровоградщині встановлено 50 праведників, з яких у живих залишився лише один – Володимир Микитович Чорновол із села Косівка Олександрійського району.

Серед містян, що були удостоєні цього високого звання: Анастасія Пономаренко, Пелагея Ценцура, Подолян Марія, Смірнови - Кузьма, Зінаїда, Антоніна, Зінаїда Вікентіївна, Пономаренко Вадим, Пономаренко Дора, Кожевнікови - Ганна і Володимир, Марія Левченко, Катерина Григор'єва, Надія і Микола Буригіни,

На жаль, не всі відчайдушні і сміливі люди, які ризикували своїм життям і життям своїх близьких заради порятунку інших людей, встановлені і відзначені званням Праведника народів світу, - констатує Василь Даценко. - Так наші земляки Семен та Анна Чернови рятували від загибелі з серпня 1941 року по 1942 рік неповнолітнього Йосипа Бутовецького і його матір, зберегли для прийдешніх поколінь записи хлопчика про трагічні дні кіровоградського Голокосту, Праведниками народів світу не визнані. Всі ці люди гідні нашої пам’яті та пошани!

Усі новини