Терцентри соціального обслуговування у Кропивницькому надають допомогу понад п’яти тисячам мешканцям міста

Вівторок, 4 лютого 2020 15:10

Діяльність двох територіальних центрів соціального обслуговування - надання соціальних послуг  Подільського та Фортечного  району Кропивницького стала темою пресконференції, яку провели керівники закладів Василь Гуцу і Олег Бердников  сьогодні, 04 лютого.

Пресконференції передувала екскурсія територією терцентру Подільської районної у місті Кропивницькому ради. під час якої журналісти мали можливість ознайомитися із переліком та умовами надання соціальних послуг кропивничанам, які перебувають у  складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги.

Зокрема, мешканці обласного центру можуть скористатися послугами лазні, перукаря, скористатися пральною машиною, або допомогою професійної швачки. Відвідувачі задоволені якістю роботи соціальних працівників і рівнем отриманої допомоги, тож до перукаря і до кравчині люди стають у чергу, а у лазні підопічні терцентру - шанувальники оздоровчого пару  збираються по середах.

- Діяльність терцентрів є надзвичайно важливою складовою соціальної роботи у Кропивницькому, - відзначив Василь Гуцу. -  Наші соціальні працівники виконують передусім профілактику потрапляння громадян у  складні життєві обставина, а, у разі необхідності допомагають їх подолати чи мінімізувати негативні наслідки від їхнього впливу.

Загалом, за інформацією директорів терцентрів, під соціальною опікою станом на початок 2020 року перебувають 5283 кропивничан: 2348 мешканців Подільського району і 2935 – Фортечного.

Структура обох територіальних центрів аналогічна, організаційно  вони складаються із трьох відділень: соціальної допомоги вдома, денного перебування та організації надання адресної грошової і натуральної допомоги.

На допомогу вдома очікують 1491 мешканець обласного центру: 651 підопічний терцентру Подільського і 840 – Фортечного районів.

- Це 100% усіх, хто потребує такої допомоги, наголосив Василь Гуцу. – У нашому центрі їх обслуговують 55 соціальних робітників, на кожного з них припадає по 12,5 підопічних, при нормі не більше десяти. А середня заробітна плата складає при цьому 6350 гривень.

Для якіснішого задоволення потреб і  забезпечення доступу підопічних до більшої кількості послуг у терцентрах  впроваджуються новітні форми соціального обслуговування –  робота  мультидисциплінарної команди,  до складу якої входять одночасно соціальний робітник, соціальний працівник, перукар і робітник з комплексного  обслуговування будинків.

Відділення денного перебування пропонують громадянам послуги супроводу осіб з інвалідністю по зору, фахівця з фізичної реабілітації. А ще тут активно працюють клуби за інтересами. При відділенні терцентру Подільського району  діє «Університет третього віку», в рамках якого функціонують факультативи: «Школа англійської мови для оптимістичних громадян», «Вокальний спів». Мешканців же Фортечного району запрошує до себе на заняття «Клуб дозвілля». Працівники відділень денного перебування  залучають пенсіонерів та осіб з інвалідністю до активного способу життя, організовують їхнє дозвілля: відвідування театрів, виставок, музеїв, проводять лекції та екскурсії історичним місцями Кропивницького. Протягом року у територіальних центрах регулярно проводяться святкові заходи для своїх клієнтів.

При відділеннях організації надання адресної грошової і натуральної допомоги функціонують пункт прокату засобів  реабілітації: візків, ходунків, милиць. Це зручно для тих громадян, кому такі засоби потрібно тимчасово.

Належним чином у терцентрах налагоджена і робота служби «соціальне таксі»,  яким можуть скористатися підопічні центрів. Зручний транспорт для обслуговування людей з інвалідністю, у першу чергу – візочників надають як територіальні центри, так і за їхніми заявками КП «Електротранс».

- Робота територіальних центрів є надзвичайно потрібною для тих громадян, хто потребує соціальної допомоги: самотніх, малозабезпечених, таких, що потрапили у складні життєві обставини, - підкреслив Олег Бердников. – Досвід нашої роботи говорить про те, що послуги наших соціальних працівників користуються значним попитом. На жаль, не всі мешканці міста мають достатньо інформації про діяльність центрів, тож ми сподіваємося, що місцеві засоби масової інформації допоможуть нам в її розповсюдженні і ті, хто потребують підтримки у Кропивницькому - знайдуть її.

Усі новини