Тепловий удар: як розпізнати і допомогти

Вівторок, 14 червня 2022 14:26

Тривале перебування під прямими сонячними променями може бути небезпечним. Проте не менш небезпечним є і перебування у спекотних приміщеннях. Це може призвести до теплового удару. 

У відділі з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кропивницької міської ради розробили пам'ятку -  як розпізнати і допомогти людині, у якої помітні ознаки теплого удару.

- Тепловий удар може відбутися не тільки на пляжі в жарку погоду, але і при роботі в жарких приміщеннях, в транспорті, наприклад. Найчастіше тепловий удар може трапитися з людьми, чия робота пов’язана з тривалим перебуванням надворі у спекотну погоду, а також із тими, хто виконує важку фізичну роботу в жарких приміщеннях і  невідповідно одягнений. У групі ризику - діти, люди літнього віку і вагітні жінки, а також люди з надмірною вагою та які страждають на хронічні захворювання, зокрема гіпертонічну та ішемічну хвороби серця, - зазначає начальник відділу Сергій Коваленко.

Найважливіші заходи запобігання теплового удару — уникати зневоднення та енергійних фізичних навантажень у спекотну, вологу погоду.

Ознаки теплового удару: почервоніння шкіри тіла, задишка, слабкість, нудота, блювота; запаморочення, потемніння в очах, зорові галюцинації (мигтіння перед очима, відчуття руху сторонніх предметів, повзання мурашок перед очима); частий і слабкий пульс; шкіра стає більш гарячою і сухою; м’язові спазми і біль; прискорене дихання; у важких випадках – галюцинації, судоми, мимовільне сечовипускання і дефекація, непритомність; втрата свідомості; порушення або повна відсутність сну.

У кожної людини симптоми можуть різнитися, тому потрібно бути уважним та у будь-якому випадку зателефонувати до служби екстреної медичної допомоги (103) за підозри на тепловий удар.

Усі новини