Там, де Ятрань – круто! У Кропивницькому стартував перший Всеукраїнський фестиваль народного танцю «Ятранське коло»

Четвер, 16 вересня 2021 16:11

Сьогодні, 16 вересня, на сцені театру імені Марка Кропивницького потужно вибухнув кольорами та емоціями перший Всеукраїнський фестиваль народного танцю «Ятранське коло».

Ідея започаткувати такий фестиваль належить керівнику Народного хореографічного колективу «Світанок» Максиму Печененку.  Він зізнався, що про такий масштабний фест мріяв 10 років, відколи побував на схожому, що проводився за кордоном. Той був без конкурсної основи і лише з народними танцями у програмі. Проведення фестивалю радо підтримав міський голова Андрій Райкович та творчі спеціалісти управління культури та туризму Кропивницької міської ради.

- Неймовірно щасливий, бо мою ідею підтримало моє рідне місто, - зізнався Максим Печененко. – Тут я отримав від своїх талановитих хореографів і балетмейстерів Анатолія Короткова і Віктора Похиленка найголовніший урок життя і танцю. Українського, народного, справжнього!

Тож сьогодні триденний фестиваль стартував. Начальниця управління культури Анна Назарець зізналась ,що це дійство навіть отримало підтримку патріарха української хореографії Мирослава Вантуха.

- Благословенна хлібами й талантами земля Кіровоградщини дала мистецькому світові незабутні імена, корифеїв українського театру, в якому зародилося українське народне хореографічне мистецтв, - зазначив Мирослав Вантух у вітальній листівці. – Я щасливий, що Кропивницький гордо тримає високу творчу марку центру танцювального мистецтва, саме української народної хореографії.

Участь в «Ятранському колі» для хореографічних колективів абсолютно безкоштовна. На перший Всеукраїнський фест зібралась майже тисяча дітей з Кропивницького, Долинської, Харкова, Києва, Хмельницького та Полтави. Всі вони сьогодні отримали онлайн-вітання від Анатолія Кривохижі, колишнього керівника Заслуженого ансамблю народного танцю України «Ятрань». Цей творчий танцювальний колектив з обласного центру має понад півстолітню історію й славні традиції і залишається одним з найвідоміших ансамблів України.

- Мені надзвичайно приємно, що в назві фестивалю згадалася «Ятрань». Свого часу я мав підтримку керівництва і зараз, на щастя, це знову відбувається. Я бажаю учасникам цьогомасштабного фестивалю лише успіхів. – побажав Анатолій Кривохижа.

Міський голова Андрій Райкович, вітаючи творчі колективи з відкриттям, запевнив, що Кропивницький завжди радо вітатиме юні таланти із різних куточків України.

- Я звернув увагу на те, що на початку дійства лунали акорди незабутньої пісні “Там, де Ятрань круто в'ється”. Це справді: там, де Ятрань - круто! І ніхто ніколи не забуде легендарний ансамбль і його великого керівника Анатолія Кривохижу, - переконаний очільник міста. - Це дуже знаково, що наше місто гордо тримає статус танцювальної столиці України, центру хореографії. Я пишаюсь усіма нашими танцювальними колективами. Спасибі і низький уклін вам, шановні хореографи! Ваш талант, ваші діти, ваш труд заслуговують найвищої оцінки і щирих оплесків. Бо коли танцюють діти, посміхається небо!

Фестиваль вже передав естафету Хутору Надія. Там учасники продовжать свій концерт. Окрім того, в рамках фесту відбудеться концерт Національного заслуженого академічного ансамлю танцю імені Вірського. Його солісти проведуть для підростаючих танцюристів майстер – класи та показові виступи.

Усі новини