Свято театрального мистецтва у музеї

Понеділок, 27 березня 2017 14:36

Вже стало доброю традицією проведення спільних заходів художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна та дитячої художньої школи, яка носить ім’я видатного художника і педагога. Напередодні Міжнародного дня театру, який відзначається 27 березня, науковий співробітник музею, фаховий мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін представив надзвичайно цікаву лекцію-відеопрезентацію на тему: «Театр в творчості О.О.Осмьоркіна», присвячену 125-річчю з дня народження художника.

Учні та викладачі школи мали унікальну можливість познайомитися з оригінальними фотознімками О.О.Осмьоркіна в театральних костюмах з родинного фотоальбому, які були передані до музею у свій час його вдовою Надією Георгіївною, та рідкісними копійними фото-документальними матеріалами з Російського Державного Архіву Літератури та Мистецтв (Москва, РФ), які висвітлюють театральну діяльність художника – ескізами костюмів та декорацій до вистав, афішами та запрошеннями на прем’єри в провідних театрах Москви та Ленінграду. Особливу увагу привернув фотознімок юного Олександра Осмьоркіна в ролі Гамлета в аматорській виставі під час навчання в Єлисаветградському земському реальному училищі кінця 1900-х років. І це невипадково, стати актором, присвятити себе сцені було дитячою мрією О.О.Осмьоркіна, адже в будинку його дядька, відомого єлисаветградського архітектора Я.В.Паученка, завжди панувала атмосфера творчості, досить часто розігрувалися театральні постановки та влаштовувалися музичні вечори. Ця юнацька захопленість театром згодом реалізувалася в активній роботі художника над оформленням вистав в різних театрах, в тому числі і ювілейної Пушкінської вистави у Великому драматичному театрі в Ленінграді у 1937 році, до речі, саме на її прем’єрі О.О.Осмьоркін познайомився з відомою поетесою А.А.Ахматовою, дружба з якою продовжувалася довгі роки.

Окрасою заходу стала і чудова виставка ляльок, створених юними художниками під керівництвом викладача школи Т.Л.Бондар, розгорнута в фойє школи до Міжнародного дня лялькаря – професійного свята діячів лялькового театрального мистецтва, яке відзначається 21 березня.

Такі спільні мистецькі заходи музею та школи мають на меті не лише загальний мистецький всеобуч учнівської аудиторії, а, перш за все, виховання високих естетичних смаків, підвищення зацікавленості вивчення історії розвитку образотворчого мистецтва рідного краю та популяризацію творчості художників-земляків.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини