Сучасний гемодіалізний центр у Кропивницькому подарував шанс на життя хворим на ниркову недостатність

Четвер, 14 вересня 2017 16:48

У Кропивницькому сьогодні, 14 вересня, напередодні відзначення Дня міста. урочисто відкрили відділення амбулаторного гемодіалізу.

Дати старт роботі нового сучасного медичного об’єкту приїхали міський голова Андрій Райкович, секретар міської ради Андрій Табалов, голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, народний депутат України Костянтин Яриніч, представник фірми “Фрезеніус Медикал Кер Україна” Дмитро Михайловський.

Завітали на оглядини також депутати міської і обласної ради, представники медичної спільноти міста, меценати. Перед тим, як перерізати червону стрічку міський голова Андрій Райкович привітав усіх з такою знаковою подією для обласного центру. Адже відкрити гемодіалізний центр планував, ще будучи кандидатом на посаду міського голови, все це прописано в його програмі «Здорове місто».

- Історія створення нашого гемодіалізного центру була нелегка. Але головне – ми зробили це, – відзначив Андрій Райкович. - Це відділення конче необхідне хворим людям. За ним будуть - десятки, сотні врятованих життів. У хворих на ниркову недостатність з'явилась можливість якісно лікуватись і спокійно жити. Тому я щиро вдячний нашим партнерам у цьому проекті фірмі “Фрезеніус”, адже цей об'єкт - інвестиційний. Особливо висловлюю сердечну подяку Людмилі Володимирівні Шубіній. На завершальному етапі будівництва вона практично щодня була тут і багато допомогла, щоб реконструйований корпус зберіг ауру, історію лікарні Сятої Анни.

Відновлювали приміщення за благодійні  кошти. Будівельники провели ремонтні роботи у приміщенні із заміною всіх інженерних комунікацій та встановленням автономного дизельного генератора на загальну суму  понад 5 мільйонів гривень. А обладнання, подароване спонсорами, вартує більше 11 мільйонів гривень. Ще майже 600 тисяч гривень було використано із міського бюджету.

В гемодіалізному центрі встановлено 11 апаратів для гемодіалізу, обладнання для фільтрування та очищення води для діалізу, крісла для забору донорської крові. За кошти міського бюджету було здійснено також благоустрій прилеглої території біля гемодіалізного відділення. Загальна вартість облаштування двору – 450 тисяч гривень.

Не обійшлося цього дня без подарунків новому закладу охорони здоров’я: Костянтин Яриніч, депутатські фракції «Наш край» та «Рідне місто» передали закладу по телевізору. Тож їх встановлять у всіх трьох гемодіалізних залах. Представники депутатської фракції «Батьківщина» подарували центру необхідний холодильник, а  депутати від фракції «УКРОП» у міській раді – чайний сервіз.

Начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук розповіла про потужності відділення.

 - Воно розраховане на 10 діалізних місць, які працюватимуть у три зміни, – повідомила начальник управління. - Персонал попередньо пройшов навчання з надання замісної терапії на ниркову недостатність в діалізному медичному центрі «Фрезеніус» у місті Черкаси.

Нагадаємо, нині у Кропивницькому проживають 126 хворих на хронічну ниркову недостатність. Із них 64 проходять гемодіалізну процедуру  в  обласній лікарні, а решта перебувають на черзі на проходження детоксикації. Тож їх забере на лікування новозбудоване відділення. Яке прийме перших пацієнтів вже наступного тижня.

Усі новини