Стратегія організації теплопостачання у Кропивницькому передбачає поетапний перехід від гігантських котелень до мобільних теплових пунктів

Вівторок, 4 грудня 2018 20:50

Найбільшою проблемою для Кропивницького лишається питання організації теплопостачання в обласному центрі. На цьому наголосив міський голова Андрій Райкович під час свого щорічного публічного звіту перед громадою сьогодні, 04 грудня.

На переконання очільника міста, головною причиною такого стану справ у теплогенеруючому господарстві є розбалансованість системи теплопостачання, яка виникла через безконтрольну роздачу дозволів на встановлення індивідуального опалення в багатоповерхівках. Наразі дві гігантські котельні обласного центру своїми потужними і поважного віку котлами подають тепло лише  до 40% житлового фонду Кропивницького, що залишилася із централізованим теплопостачанням.

- Окрема проблема - теплові мережі. Тут швидше треба говорити про їх відсутність, бо десятки років ніхто масштабно нічого не міняв, - акцентував увагу громадськості міський голова. - Місто опалюють одне комунальне і одне орендне підприємства. Цього року ми надали суттєву допомогу комунальному підприємству, і воно має номінації, а отже і гарантію НАК «Нафтогаз України», що газопостачання, а значить і тепло в помешкання кропивничан  подаватиметься стабільно. У той же час, міська рада розпочала процедуру повернення в управління громадою орендного майна ДП "Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА".  Але цей процес тривалий, а зима тут і сьогодні. Я говорив про це в Києві у найвищих владних кабінетах, і ми маємо варіанти, як працювати в заданих умовах. Кропивницький не замерзне.

Андрій Райкович наголосив, що проблему необхідно вирішувати по суті, і міська влада від неї не ховається, хоча ціна питання складає не менше півмільярда гривень. Очільник міста підкреслив, що потрібен поетапний план переходу від використання великих котелень до організації мобільних теплових пунктів. Такий варіант теплозабезпечення успішно реалізували у Кропивницькому для загальноосвітньої школи №17, двох дитячих садочків та на селищі Новому і таку модель планується  застосовувати й надалі.

Міський голова повідомив, що вже протягом двох років фахівці Кропивницького працюють з провідними теплофізиками, науковцями, профільними інститутами щодо  впровадження в місті ефективної моделі теплопостачання. При цьому враховується стан зношеності мереж, багатоповерхівок, комунікацій в соціальних закладах: школах, лікарнях, установах. Та разом з тим у кропивницьких школах розпочали процедури оформлення паспортів енергоаудиту, активізували встановлення енергозберігаючих вікон, провели санацію найбільшої  в обласному центрі ЗОШ №18.

Не оминув під час свого звіту міський голова і гострої для обласного центру проблему -  озеленення Кропивницького.

- Нас часто критикують активісти, тому що чиновники комунального сектору не навчилися з ними спілкуватися системно. І навіть, якщо зроблено щось фахово, регламентно, то люди про це мало знають, - зауважив Андрій Райкович. - Моя позиція така: всі зелені насадження мають бути якісними, після висадки  - стояти на балансі відповідного підрозділу, перебувати під доглядом і систематично поливатись. Проблемні заміни зелених насаджень необхідно узгоджувати з громадою.

Також міський голова висловив щиру подяку садівницям КП “Благоустрій”, які сформували десятки нових, яскравих клумб, квіткових ліній вздовж основних доріг, зберегли влітку більшість молодих дерев, висаджених навесні та створили декоративні композиції в термочашах.

Усі новини