Соціальна профілактика серед засуджених довела у Кропивницькому свою ефективність

Четвер, 17 жовтня 2019 14:32

Сьогодні, 17 жовтня, у Центрі пробації представники БО “100 відсотків життя. Кропивницький” разом із представниками засобів масової інформації обговорили результати ефективності впровадження соціальної профілактики, яка діє в обласному центрі вже рік.

До обговорення також долучився секретар міської ради Андрій Табалов та директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олег Краснокутський, за ініціативи яких цього року з міського бюджету на закупівлю послуги соціальної профілактики було виділено 130 тисяч гривень.

- Кіровоградська область і міський відділ пробації був серед пілотних регіонів створення пробації за канадсько-європейською моделлю. Головною метою пробації є безпека суспільства. Це більш перспективна і логічна схема виконання покарання, поєднана з допомогою, підтримкою, мотивацією до змін без вилучення людини із суспільства. У результаті повертається повноцінна людина, яка не порушує законодавство, працює, сплачує податки, створює сім’ю, - підкреслив вступному слові виконавчий директор БО «100 відсотків життя. Кропивницький» Костянтин Данильченко.

У 2018 році благодійна організація вперше в Центрі пробації відкрила кабінет соціального працівника. Відтоді представник консультує клієнтів з наявності інфекційних, соціально-значущих або хронічних захворювань, а також шляхів їх попередження чи подолання, проводить скринінг на ВІЛ і туберкульоз. Як відзначають, у БО «100 відсотків життя. Кропивницький» до кожного клієнта – свій підхід, адже в кожного свої потреби. Якщо необхідна допомога інших фахівців з благодійної організації, їх залучають. За цей рік була залучена психолог, яка провела 48 консультацій з адаптації серед засуджених, які потрапили у складні життєві обставини. Юристом було надано 58 правових консультацій з питань отримання державної соціальної допомоги, втрати документів, прописки, переоформлення спадщини, порушення прав щодо працевлаштування та роз’яснення законодавства України щодо рівності у праві на працевлаштування не залежно від наявності судимості. Тут допомагають засудженим зрозуміти їхні проблеми, помилки, стати на вірний шлях, не вчиняючи повторних злочинів. Перевага в тому, що послуги надаються за моделлю «рівний-рівному». Соціальний консультант Євгеній Шаповалов сам віднедавна був на стежці злочинності, а відтепер очолює реабілітаційний центр для нарко- та алкозалежних та надає консультації засудженим, як не повторити помилки.

- Для нашого міста цей досвід новий. На моє переконання, люди, які перебували за гратами, можуть виправитись, можуть бути повноцінними членами нашої територіальної громади, і ми повинні давати їм такий шанс, - зазначив у своєму слові Андрій Табалов. - Сьогодні така ситуація, що з Кропивницького, як і з України в цілому, люди від’їжджають у пошуках роботи. Тому ми повинні створити всі умови, аби люди залишались, розбудовували місто. Це стосується не тільки молоді та кваліфікованих спеціалістів, але й людей, які мали проблеми з законом. Я вважаю, що така послуга повинна надаватись, її позитивний результат ми побачимо з часом. А на даний момент будемо робити усе можливе, щоб наша співпраця тривала і надалі.

Зі своєї сторони, Олег Краснокутський відзначив інноваційність та унікальність запровадженої моделі для міста, а також додав, що пропонуватиме депутатському корпусу закласти кошти на закупівлю послуги соціальної профілактики у міському бюджеті на наступний рік.

Андрію Табалову та Олегу Краснокутському оголошено подяки від БО «100 відсотків життя. Кропивницький» за впровадження інноваційного напрямку “Соціальна профілактика”, як вагомий вклад у безпеку Кропивницького.

Усі новини