Що потрібно знати про холеру

Вівторок, 16 липня 2024 15:40

Через російську військову агресію, масові руйнування інфраструктури та аномальну літню спеку збільшується ризик поширення кишкових інфекцій, у тому числі холери. Що потрібно знати про це небезпечне захворювання, пояснили у Держпродспоживслужбі в Кіровоградській області.

Випадки захворювання холерою в Україні були зареєстровані в 1995, 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери в нашій країні стався у 2011 році в Маріуполі. Тоді за період спалаху зафіксували 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства (збудники живуть в організмі людини, заражаючи оточуючих, але у самої людини захворювання не визивають). Відповідно до повідомлень із засобів масової інформації з початку війни (2022-2023) в Маріуполі також реєструвались випадки захворювання на холеру.

Холера - гостра інфекційна антропонозна хвороба (хворіють тільки люди), яку спричиняють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм передачі інфекції, нерідко характеризується розвитком тяжкої діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну.

Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів (збудників холери).

Зазвичай, симптоми з’являються від 12 годин до 5 днів після вживання зараженої їжі або води: діарея, блювота, здуття живота, головний біль, бліда шкіра, через зневоднення організму спрага, почуття переповнення живота, слабкість і біль в м'язах, судоми, пришвидшене серцебиття, знижений тиск, сухість шкірних покривів (у тому числі слизових), підвищена температура тіла до 37-38 градусів.

Невеликий відсоток хворих страждає від гострої діареї з сильним зневодненням організму. Саме це може призвести до летального результату через кілька годин після появи перших симптомів холери.

Тому, за перших симптомів треба негайно звернутися до лікаря! У випадку вчасного звернення, холера легко піддається лікуванню.

Для профілактики холери необхідно дотримуватися таких правил:

  • кип'ятити воду, під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
  • дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
  • мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати.

 

Усі новини