Школа Перемоги: у Кропивницькому реалізовують проєкт національно-патріотичного виховання

П'ятниця, 28 квітня 2023 11:18

З початком війни в Україні особливо гостро назріла необхідність у національно-патріотичному вихованні дітей. У Кропивницькому підійшли до цього креативно і відповідально. Управління освіти міської ради ініціювало проєкт “Школа Перемоги”, з допомогою якого виховують українських патріотів.

Про особливості проєкту розповіли його автори - директорка Кропивницького дитячого та юнацького центру Євгенія Силантьєва і координатор національно-патріотичного виховання Павло Чорний.

- Проєкт національно-патріотичного виховання “Школа Перемоги” розрахований на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Наша аудиторія — маленькі діти. Ідея його створення виникла через потребу захистити дітей від негативного впливу воєнних дій і налаштувати їх на позитив, на віру в нашу перемогу. Завдяки цьому проєкту ми переключаємо дітей з буденності методом казкотерапії і налаштовуємо на позитив. Це відбувається через казки, які пише кропивницький дитячий поет Павло Чорний, - розповідає Євгенія Силантьєва. - За сюжетами цих казок ми знімаємо у нашому центрі мультфільми в різних техніках — лялькової вистави, пісочної анімації, ліплення.

Над створенням мультфільмів за казками Павла Чорного працює півтора десятка людей. Ці казкові історії повчальні і налаштовують дітей на те, що добро обов’язково переможе зло, правда — брехню, справедливість — несправедливість, а найбільшою буде Перемога України.

Євгенія Силантьєва каже, в мультфільмі є така фраза: “Велика перемога складається з маленьких перемог”. Завдяки цій настанові діти розуміють, щоб досягти великої мрії, треба здобути багато маленьких перемог.

Проєкт “Школа Перемоги” розпочався в січні цього року і його планують продовжувати далі, бо з кожною новою серією кількість глядачів зростає, а педагоги активно використовують казки для різноманітних заходів виховної роботи.

Казки для “Школи перемоги” пише дитячий поет і координатор національно-патріотичного виховання Павло Чорний. Він не тільки вигадує сюжети і пише тексти казок, а й разом із відомим Псом Патроном є оповідачем у відеоверсії казкових уроків. Уже написав більше десяти казок, а  до кінця навчального року творча група планує зробити екранізацію восьми творів.

- Створюючи віршовані п’єси-казки, орієнтуюся на концепцію національно-патріотичного виховання, стилізую їх під українські народні казки і вивіряю тематичний бік казок із національною мораллю, - зазначив Павло Чорний.

Автор каже, уже має зворотній зв’язок і позитивні відгуки від читачів та глядачів. Це є стимулом для подальшої творчої роботи. У майбутньому можливо вийде і книжка патріотичних казок, ілюстрована дитячими малюнками.

Подивитися мультфільми “Школи перемоги” можна на сторінці управління освіти Кропивницької міської ради у фейсбуці і на ютуб каналі дитячого та юнацького центру. https://www.youtube.com/@user-ku7ts7tl1l

Усі новини