Шевченкіана в екслібрисах Василя Хвороста

Четвер, 7 березня 2019 09:27

У Кропивницькому, з нагоди відзначення 205-ї річниці з дня народження Великого Кобзаря, в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна презентовано тематичну виставку «Шевченкіана в екслібрисах Василя Хвороста».

Експозицію виставки складають графічні твори відомого українського художника і педагога заслуженого працівника культури України Василя Хвороста (1936 - 2014), передані до фондового зібрання музею його сином Андрієм Хворостом, який сьогодні успішно очолює обласну організацію Національної Спілки художників України, по закінченні виставки «Різцем і пензлем», присвяченої 80-річчю  з дня народження митця.

Василь Хворост народився в Ростовської області, але по закінченні у 1967 році Львівського поліграфічного інституту ім. І.Федорова залишився в Україні і мешкав у місті на Дніпрі. Активно займався творчістю та педагогічною діяльністю, викладав спецдисципліни і був директором Дніпропетровського державного художнього училища ім. Є.В.Вучетича, нині Дніпровський театрально-художній коледж, у 1983-1988 рр. Учасник республіканських, всесоюзних, всеукраїнських, міжнародних, зарубіжних художніх виставок. З успіхом експонував свої персональні виставки не лише в Україні, а й в інших країнах, зокрема, в Росії, Литві та Німеччині. Його творчі доробки зберігаються в провідних українських музеях - Національному музеї історії України у Другій світовій війні та Музеї книги та друкарства України у Києві, Національному історичному музеї ім. Д.Яворницького та художньому музеї в Дніпрі, в приватних галереях в Україні та за кордоном. Лауреат премії Всеукраїнського добродійного науково-культурного фонду імені Т.Г.Шевченка. Ім’я Василя Хвороста є серед трьох українських графіків, що увійшли до 18-го тому європейської енциклопедії екслібрису, яка видається в Португалії.

Все життя художник захоплювався творчістю геніального Українського Поета, був одним з засновників та понад тридцять років керівником Дніпропетровського регіонального клубу екслібрису та графіки «Кобзар». Багато років працював провідним  художнім редактором у Всеукраїнському державному видавництві «Січ» в Дніпропетровську (нині місто Дніпро), оформив та проілюстрував майже 400 книг. Був упорядником альбому «Шевченкіана  в екслібрисі», вперше виданого в Україні у 1993 році українською, англійською, німецькою та французькою мовами, в якому представлено понад 250 робіт 73 художників різних країн. До речі, саме це книжкове видання неодноразово презентувало нашу країну далеко за її межами. «Під час офіційного візиту Президента України до Канади цей гідний дарунок був тепло сприйнятий керівництвом країни та представниками чисельної української діаспори», - зазначається в листі керівника прес-служби Президента України, адресованому в жовтні 1994 року тодішньому керівництву міста Дніпра, копія якого зберігається в архіві художника.

Підготував Василь Хворост і ще один каталог «Шевченкіана», який присвятив 200-річчю від дня народження Кобзаря, в якому представлені живописні та графічні твори, в тому числі й чимало екслібрисів, з особистого зібрання митця. На жаль, цей альбом став останнім, упорядкованим талановитим графіком, життя якого обірвалося в 2014 році, коли відзначався ювілей Поета.

Відомий мистецтвознавець Людмила Тверська, яка багато років працювала в Дніпропетровському художньому музеї, характеризуючи творчий доробок Василя Хвороста в каталозі «Василь Хворост. Графіка», зазначає: «Василь Іванович Хворост - пристрасний пропагандист, великий знавець і справжній майстер графічної мініатюри - екслібриса. Він відомий і як автор цікавих серій моногравюр, офортів, літографій, присвячених Дніпропетровську, його історії та сучасності. Багато і плідно працюючи в різних видах графічної техніки, художник зумів домогтися особливої поетичної пластичності чорно-білої гравюри, м’якого тонального звучання офорту і літографії, ніжної ліричної мелодійності акварелі».

Тож, запрошуємо всіх шанувальників книги, які, не зважаючи на щільно заповнене електронною мережею наше життя, все ж поважають друковане слово, а також молодь, особливу творчу, яка матиме унікальну змогу дізнатися багато цікавого з історії екслібрису - книжкового знаку, невеликої художньо виконаної етикетки, де вказано кому належить книга, і можливо захопитися цим видом графічного мистецтва.

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

 

Усі новини