Сесія, якої не було…

Четвер, 23 лютого 2017 14:09

Перше засідання восьмої сесії міської ради Кропивницького, на яке зібрались депутати 21 лютого, важко охарактеризувати як продуктивне. Народні обранці не змогли навіть прийняти за основу порядок денний. Після тривалих дискусій розійшлися, щоб знову через погоджувальну раду відшукувати компроміси і визначати пріоритетність питань порядку денного.

Ось як прокоментували ситуацію, що склалася, депутати міської ради – представники різних фракцій.

 

Олександр ЦЕРТІЙ, голова фракції ВО "Батьківщина", визначив свою позицію та позицію тих депутатів з фракцій "Батьківщини", "Самопомочі", "Радикальної партії Олега Ляшка". "Свободи", які його підтримали, так:

– Найважливіші питання, стосовно яких точилася дискусія щодо запропонованого порядку денного, це – включення проекту рішення відносно скасування рішень виконкому від 16.02.2017 року, щодо підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, та зниження ставок єдиного податку для підприємців на спрощеній системі оподаткування 2 групи.

Відносно останнього питання, мною була внесена ініціатива щодо зменшення її з 20 до 10 відсотків, що не призвело б до втрат бюджетних коштів, саме ця пропозиція була підтримана на "Віче підприємців", що відбулося 9 лютого 2017року.

Розуміючи, що в нинішньої коаліції в міській раді особливого бажання голосувати за ці проекти рішень немає, а питання вимагають негайного розгляду і ухвалення - ми наполягали на тому, щоб ці питання були першими в порядку денному після депутатських запитів і проекту рішення про надання матеріальної допомоги населенню.

В іншому випадку, ці питання, швидше за все, були б "розмиті" в порядку денному, так як, скажімо, питання про зменшення ставок податку, яке стояло останнім в порядку денному перед земельними питаннями. Також були справедливі вимоги щодо виключення проектів рішень, щодо яких було багато зауважень.

Саме тому, ми наполягали і будемо наполягати на тому, щоб першими питаннями порядку денного сесії були – про надання матеріальної допомоги населенню, скасування підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, зменшення ставки єдиного податку для підприємців. Інші питання можливо додавати в порядок денний шляхом голосування по кожному питанню окремо, але розглядати їх лише після першочергових.

Нажаль, нашу пропозицію так і не поставили на голосування, а голосувати за порядок денний (навіть за основу), який, зокрема, не містить пункту щодо скасування підвищення вартості проїзду в громадському транспорті ми не будемо."

 

Ігор ВОЛКОВ, (координатор фракції БПП"Солідарність):

– Дану ситуацію у міській раді можна назвати політичною кризою, адже ряд депутатів вирішили погратись у політику. В порядку денному було чимало питань щодо поліпшення життя мешканців міста. Зокрема, підвищення тарифів на проїзд, де депутати мали б визначитись із правильністю обрахунків, наданих перевізниками та відповідного рішення виконкому. Також не менш важливе питання сплати єдиного податку для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. На

жаль, через політичне протистояння у сесійній залі порядок денний з цими питаннями не було прийнято. Загалом, мене дивує ситуація, коли починається перетягування каната, коли потрібно знайти консенсус задля продуктивної роботи.

 

Олександр ШАМАРДІН, голова фракції "Рідне місто":

– Для деяких депутатів на першому місці опинилась політика, а не намагання вирішити проблеми містян. Був запропонований порядок денний, який на погоджувальній раді узгодили всі голови фракцій. Були лише пропозиції щодо черговості питань. Але на сесійному засіданні представники деяких політичних сил вирішили, що потрібно розглянути лише чотири питання, а не весь порядок денний. Треба було прийняти за основу порядок денний, виключити ті питання, термін оприлюднення яких ще не сплинув, можливо переставити питання по черговості, проголосувати в цілому і працювати. На мою думку, це була спроба розхитати ту частину депутатського корпусу, які об’єднались задля продуктивної роботи. Я ще на сесійному засіданні пропонував зібратись усім головам фракцій та обговорити всі проблемні питання та вийти з узгодженою позицією, щоб продовжити роботу. На жаль, мене не почули.

 

Катерина ШАМАРДІНА, голова міжфракційного депутатського об’єднання “Рівні можливості”:

– Ще на сесійному засіданні я наголошувала на необхідності обов’язкового розгляду та прийняття ряду соціальних питань. Одним із таких, значилось питання про звільнення на 50 відсотків від оплати за користування послугами ЖКГ членів сімей військовослужбовців, які загинули в Республіці Афганістан. Це не одне таке питання, вирішення якого чекають люди. Зокрема, потрібно розглянути програми природоохоронних заходів, розвитку медичної галузі, соціальної підтримки сімей, дітей та молоді. Чому хтось один має вирішувати, що важливо для громади? Тому треба було взяти за основу порядок денний, а потім вносити до нього свої пропозиції. І всіх суперечностей таким чином можна було б уникнути.

 

Олег Краснокутський, політична партія «Наш край»:

* Все це мені нагадує стару пісні «А Баба Яга проти». Були певні пропозиції щодо зняття з розгляду проектів рішення, які не пройшли виконком чи термін оприлюднення яких не закінчився. Серед них – і дві програми, по яких мав доповідати я. Я погодився із тим, щоб їх виключили з порядку денного. Але ж і інші депутати повинні дотримуватися закону. Я б теж голосував за ті питання, що вони пропонували розглянути. Однак і ці проекти рішень, які вносилися з голосу до альтернативного порядку денного, повинні пройти процедуру оприлюднення, бути розглянутими депутатськими комісіями. Інакше це – подвійні стандарти. Тут ми дотримуємося закону – а тут ні.

 

Анна Ніжнікова, голова фракції «Опозиційний блок»:

– На погоджувальній раді обговорення було дещо інше, ніж на самій сесії. Йшлося лише про перенесення на наступне сесійне засідання тих питань, які ще не пройшли повністю процедуру оприлюднення. Абсолютно логічно було б спочатку прийняти за основу порядок денний, а вже потім вносити пропозиції.

 

Андрій Табалов, секретар міської ради:

– На мій погляд, деякі депутати блокують засідання сесії лише тому, що я їм просто не подобаюсь. Мені дорікнули, що я не можу консолідувати депутатів, забезпечити присутність на сесії деяких із них. Однак всі процеси, що відбуваються у міській раді, є демократичними. Я можу тільки щось рекомендувати в рамках регламенту та закону. Кілька фракцій запропонували свій альтернативний порядок

денний із чотирьох питань. Але три з них вже були включені до того порядку денного, що підписав міський голова і який я виніс на розгляд депутатів! Два з них стояли у порядку денному одними з перших. Про це повідомлялося на сайті міської ради. Немає проблеми в тому, якби ми включили до порядку денного ще й питання про тарифи на проїзд, і всі чотири питання розглянули на початку сесійного засідання. Погодьтеся, це логічніше – додати їх до сформованого порядку денного, визначивши першочерговість, ніж фактично виключати з нього більше дев’яноста питань, що були вже включені. Більше того, ніхто нічого не казав і на узгоджувальній раді.

Хочу також підкреслити, що в кожного з депутатів може бути своя думка, яке питання важливе, а яке ні. Наприклад, я вважаю, що не менш важливо було розглянути питання про надання 50-відсоткової знижки на оплату комунальних послуг воїнам-афганцям, про програму протидії наркоманії та злочинності. До слова, до порядку денного було включено питання про придбання великоміських автобусів. Парадокс: фракція «Батьківщина» збирає підписи на Балашівці щодо придбання великомісткого транспорту, а сама не голосує за порядок денний!

На мою думку, частина депутатів просто вирішила попіаритися на питанні скасування тарифів. Свої рейтинги, звичайно, можна підвищувати по-різному, але ж ми прийшли до міської ради, щоб конструктивно працювати…Я готовий зустрічатися з депутатами, запропонував їм разом сформувати той порядок денний, який їх влаштує. Сподіваюсь, здоровий глузд переможе.

Наступного дня депутати, члени фракцій "Наш край", "Рідне місто", "УКРОП" оприлюднили заяву, в якій висловили стурбованість ситуацією, яка склалася під час першого засідання восьмої сесії міської ради Кропивницького. З огляду на те, що блокування роботи сесії не дає можливості розглянути життєвоважливі для громади питання, серед яких надданя матеріальної допомоги на лікування мешканцям міста, затвердження програм у сферах охорони здоров’я, соціальної підтримки, транспорту, встановлення ставок єдиного податку та інших, депутати направили на адресу секретаря міської ради Андрія Табалова звернення з вимогою провести друге засідання вже 28 лютого.

Джерело - http://www.vechirka.com.ua/

Усі новини