Сергій Коваленко: природна стихія не пробачає дилетантства

П'ятниця, 27 липня 2018 16:16

Липень нинішнього року, став справжнім випробуванням у сфері життєдіяльності, як для мешканців міста так і для відповідних рятувальних служб та особливо широкого кола сектора житлово-комунального господарства.

Так, в ніч з 10 на 11 липня над містом розгулялося стихійне гідрометеорологічне явище, яке принесло сильну зливу, внаслідок якої випало 62 мм дощових опадів за 8 годин при декадній їх нормі 18-19 мм та ще й у супроводі вітру із швидкістю до 14 м/с включно.

25 липня у другій половині дня місто знову відчуло дію гідрометеорологічного стихійного дощового явища. Порівнюючи зливи, слід зауважити, що дощовий потік 25 липня був загрозливішим для інфраструктури міста, оскільки атмосферної дощової води за період із 15 30 до 18 30 випало 43 мм, тобто за три години сильної зливи води на території міста вилилося у 5,5 разів більше, ніж це відбулося під час дощу в ніч із 10 на 11 липня.

- Слід зауважити, що в обох випадках комунальні служби міста, рятувальні та правоохоронні органи працювали системно-професійно та не допустили катаклізмів в порушенні життєдіяльності територіальної громади, - наголосив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міста Сергій Коваленко. - Цьому завдячили вчасно виконані попереджувальні заходи: очищення та регламентні ремонти на заливово-каналізаційних мережах, дотримання при ремонтних будівельних дорожніх роботах кутових нахилів відведення дощової води, та влаштування штучних водовідтоків, утримання зливовідвідних систем в багатоквартирних будинках з пласким дахами в працездатному стані та інше. Уникненню паводковонебезпечної ситуації на території міста, тобто підтоплень або затоплень вулиць від стихійної дощової води, сприяла активна робота комунальних служб міста в утриманні річки Інгул та інших поверхових міських вод в межах міста в належному безпечному гідрологічному стані в рамках реалізації міської програми природоохоронних заходів. І ті роботи що виконувалися останні роки - а це очищення Інгулу та інших річок в межах їх русел та водозахисних смуг від самосійних багаторічних зелених насаджень та болотної порості, підтвердили професійну прийнятих рішень.

За інформацією Сергія Коваленка, під час непогоди з 10 на 11 липня в районі вулиці Херсонської річковим потоком у водоохоронній зоні вимило 3 клени, які перегородили рух воді, від чого її рівень на ділянці Інгулу від вулиці Михайлівської до вулиці Кропивницького різко почався підніматися. Підвищення рівня дзеркала річки склало 90 см, що створило загрозу виходу води на заплаву та підтоплення домоволодінь жителів приватного сектора вниз за течією, а це мікрорайони Пермський, Маслениківка, Кущівка, Арнаутово, Завадівка.

- Значної за масштабами біди і великих матеріальних втрат могли б зазнати мешканці міста, що проживають на прилеглих до поверхових міських вод територіях, якби комунальні служби пристали на пропозицію чисельних критиків дій міської влади, які позиціонували себе професіоналами і знавцями “гідрологічної науки” з упорядкування річок та їх водоохоронних зон і вимагали припинення розчистки територій від аварійних дерев, бо їм “не буде де смажити шашлики”, - звернув увагу начальник управління. – А от до чого привело б “смаження шашликів” і якої б біди такі дерева могли натворити у регулюванні проходження водного потоку містом та на скільки ще сантиметрів чи метрів піднялася б вода, якби своєчасно не були видалені дикорослі зелені насадження у річці?! Це добре видно на фото поваленої верби в районі мосту по вулиці Київській, яке перекрило водний потік. Ще на одній світлині це ж саме дерево в період проведення обстеження зелених насаджень по руслу Інгулу: воно було заактоване, як аварійне, але саме за непрофесійним, проте потужним медіатиском всі роботи у водоохоронній зоні та у річковій протоці зупинилися! От і маємо результат!

Слід пам’ятати, що Інгул – це мілководна річка, що дрімає в меженний період, тобто в бездощів'я, а у дощовий та сніготаненний період – це стихійна водна потуга, яка на своєму шляху зносить все. Свідченням цьому є 1980 рік: минуло лише 38 років з того часу, як води Інгулу затопили центральну частину міста та приватні домоволодіння.

- Коли річка виходить з непокори, біди не спинити, - попередив Сергій Коваленко. - То краще її не допустити, для чого необхідно постійно утримувати русло річки в безпечному стані, своєчасно очищати від дикорослого захаращення для забезпечення, як спокою у природі, так і сталої життєдіяльності територіальної громади.

Усі новини