Сергій Колотуха: подальший розвиток КП «Теплоенергетик» потребує значних інвестицій

Четвер, 8 лютого 2018 19:32

Комунальне підприємство «Теплоенергетик» протягом 2017 року вживало необхідний комплекс заходів по виробництву теплової та електричної енергії, наданню житлово-комунальних послуг та відповідному підтриманню матеріально-технічної бази підприємства. На цьому наголосив в.о. директора теплогенеруючого підприємства під час публічного звіту за результатами діяльності у 2017 році сьогодні, 08 лютого.

За інформацією керівника, КП «Теплоенергетик» забезпечувало послуги теплопостачання центральної частини Кропивницького, а саме для: 379 житлових будинків із  6144 абонентами, 91 бюджетної організації та 108 госпрозрахункових споживачів.  Фінансовим результатом минулого року стали збитки в сумі 30, 152 мільйона гривень.

Структурними підрозділами підприємства, задіяними у теплозабезпеченні міста є «Теплоелектроцентраль» та 4 котельні, на яких встановлено 17 котлів  потужністю 214,1 Гкал/год. Протяжність теплових мереж підприємства складає 62,4 км.

- «Теплоелектроцентраль» – це виробничий комплекс з комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії, - відзначив Сергій Колотуха. -  Внаслідок цього, у минулому році було реалізовано ДП «Енергоринок»   17 811,6 тис кВт/год електроенергії  на суму 52, 953 мільйона гривень.

Протягом року на підприємстві вживалися комплексні  заходи для забезпечення належної роботи ТЕЦ. Були проведені планові капітальні та поточні ремонти на загальну суму 2,848 мільйона гривень. Необхідно відзначити виконані ремонт обладнання котло-турбінного цеху.  консервацію обладнання КТЦ. ревізію та ремонт газового господарства. ремонти трансформаторів, електродвигунів та кабельних мереж. ремонт будівель і споруд, ремонт їх покрівель, обстеження та ремонт димової труби  і ремонт насосного обладнання.

       Спеціалістами КП «Теплоенергетик» були також проведені високовольтні випробування та метрологічна повірка із загальними затратами у 193,813 тисяч гривень та забезпечені відповідні регламентні роботи по  лабораторії хімічної водо очистки із кошторисом 2, 355 мільйона гривень.

- Значний обсяг робіт, як планових так і аварійно відновлювальних, на теплових мережах було проведено по центральному тепловому району, - підкреслив Сергій Колотуха. – Зокрема. виявлено та усунено 344 руйнування на суму 1, 385 мільйонів гривень, проведена заміна 1 527 м пошкоджених трубопроводів теплових мереж різних діаметрів.

Найбільш об’ємні роботи по ремонту теплових мереж виконувалися за адресами:  вул. Тарковського,71, вул. Є.Чикаленка,1,   вул. Преображенська  2 , вул. В. Перспективна 1 – вул. Маланюка 2, підвальне приміщення вул. Шульгіних 41-43, по пров. Театральному, вул. Шевченко 1 на загальну суму –     1, 229 мільйона гривень.

Проведено поточний ремонт обладнання, запірної арматури, десяти центральних  та 211 місцевих  теплових пунктів.

Сума затрат з підготовки теплових мереж та теплових пунктів, проведення аварійно відновлювальних робіт у 2017 році  склала близько 4, 717 мільйона гривень.

Одночасно, проведені роботи по відновленню асфальтно-бетонного покриття на суму 416,393 тисяч гривень.

Загалом, наголосив Сергій Колотуха,  по «Теплоелектроцентралі» (ТЕЦ) та центральному тепловому району (ЦТР) заплановані капітальні та поточні роботи для забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2017-2018 р. виконані.

Крім того, КП «Теплоенергетик» протягом минулого року забезпечував теплопостачанню селища Нового. У цьому мікрорайоні Кропивницького на обслуговуванні підприємства перебувають 35 житлових будинків( 604 абонентів), 14 бюджетних організації. Собівартість надання послуг теплопостачання по селищу Новому склала 24, 233 мільйона гривень.

Минулого року на котельнях селища було проведено ремонт котлів ДКВР 10-13 та ДЕ-16-14 ГМ, обстеження та ремонт димової труби, ремонт деаераторів, підготовлено до роботи теплові мережі, проведено заміну 950 метрів трубопроводів, ремонт теплопостачання котелень, ремонт обладнання водопідготовки та реагентних господарств та ін. Загальні суми витрат  склали  1, 129  мільйона гривень.

Проведено ревізію та ремонт котлів та котельного обладнання;  обладнання водопідготовки та реагентних  господарств; насосного обладнання різного призначення, електричного обладнання та контрольно – вимірювальних приладів на суму 409  тис.грн.

Необхідний ремонт був здійснений і на  котельні  центральної міської лікарні № 1 та котельні лікарні швидкої медичної допомоги. Проведені ремонти основного та допоміжного обладнання, водогрійні котли, мережні насоси, системи хімічної підготовки води, електричне обладнання, контрольно – вимірювальні прилади та  автоматика підготовлені до роботи. Теплові мережі пройшли гідравлічні випробування та підготовлені до експлуатації. Сума витрат на підготовку котелень до роботи склала – 84 тис.грн.

 В цілому, повідомив Сергій Колотуха.  у 2017 році КП «Теплоенергетик» надало послуг з теплопостачання 85 956 Гкал на суму 79, 019 мільйона гривень.

Крім теплопостачання підприємство забезпечує водою всі категорії споживачів селища Нового. Для надання послуг водопостачання підприємство має 4 робочі свердловини на Обознівському водозаборі.

- Від’ємний  фінансовий  результат минулого року виник через наявні об’єктивні фактори та специфіку роботи нашого підприємства. – пояснив Сергій Колотуха. -  Так в структурі витрат найбільшу питому вагу займають видатки на придбання енергоносіїв.За минулий рік за спожитий природний газ було сплачено 120, 132 мільйона гривень, за електроенергію  6, 539 мільйона гривень, за транспортування газу 3, 494 мільйона гривень, за розподіл природного газу 18, 650 мільйона гривень, за ПММ 964,0 тис. грн.

Незважаючи на важкий фінансовий стан, адміністрацією КП «Теплоенергетик» протягом 2017 року було забезпечено своєчасну виплату заробітної плати з відповідними відрахуваннями та вживалося всі можливі заходи, щодо забезпечення податкових зобов’язань.

Так було сплачено:

  • ПДВ - 1, 069 мільйона гривень;
  • Екоподаток, надра, спецводовикор - 552,9 тис.грн.
  • ЕСВ – 4, 814 млн. грн.:
  • ПДФО 18% - 4, 003 млн. грн.;
  • Військовий збір 1,5% - 337,6 тис.грн.
  • Заробітна плата – 17, 922 млн.грн.

- На фінансовий стан підприємства негативно впливає наявна дебіторська заборгованість, яка станом на 01.01.2018р. складала близько 150 млн.грн., - звернув увагу керівник підприємства. - Так тривалий час не вирішуються питання повернення державою нашому підприємству різницю в тарифах за надані послуги. Не відшкодована різниця в тарифах по категорії «населення» за тепло складає 34 951,2 тис.грн., по цій категорії за послуги водопостачання –    3 584,6 тис.грн., різниця в тарифах по категорії «бюджетні організації» -    45 014,4 тис.грн. Значні кошти, а саме 19 424,5 тис. грн., нашому підприємству заборгувало державне підприємство «Енергоринок».

Як повідомив Сергій Колотуха,  держави заборгувала також по пільгам і субсидіям: станом на 01.01.2018 рік борг склав 8 082,6 тис.грн. Значні обігові кошти підприємства заморожені  на рахунках банку «Фінанси та кредит» -  22 496,3 тис.грн.

- Внаслідок складної економічної ситуації в країні, абоненти КП «Теплоенергетик» не в змозі забезпечувати своєчасні розрахунки за отримані житлово-комунальні послуги, - відзначив директор КП «Теплоенергетик». -  У першу чергу, це стосується населення, борги якого на початок поточного року складали 11 326,4 тис.грн, борг бюджетних установ – 1 254,1 тис.грн., інших споживачів – 1 057,5 тис.грн. Через значну заборгованість, яка станом на 01.01.2018 року складала майже 208 млн.грн. (без урахування штрафів та пені 62,01 млн. грн.), НАК «Нафтогаз України» постійно нараховує пені та штрафи за несвоєчасну сплату. Також цією компанією постійно здійснюються бюрократичний тиск на наше підприємство: не затверджуються ліміти, періодично вживаються заходи по відключенню КП «Теплоенергетик» від газопостачання. Відповідно до Закону України від 03.11.16 №1730-VIII «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» підлягає списанню 61, 6 млн. грн. Також, реструктуризовано борг на 5 років, у сумі 83 млн. грн.

Ще одним питанням, яке на думку Сергія Колотухи, потребує обов’язкового вирішення в поточному році, є виведення з  експлуатації  котельні селища Нового по вул. Ливарній, 1. 

Котельня була побудована в 1976 році і передбачалася для опалення корпусів ливарного заводу, обласної психіатричної лікарні та житлового фонду смт. Нове. На даний час котельня завантажена на від 5% від проектного навантаження.  Експлуатація котельні наносить значні збитки підприємству, які за 2017 рік склали  -  8 115,4 тис.грн.  Для вирішення питання впровадження в життя розробленого проекту  перепідключення житлового фонду до іншої існуючої котельні необхідні кошти у сумі   14 152,0 тис.грн.

- Також потребує збільшення відсоток капітальних ремонт теплових мереж центральної частини міста з залученням різних джерел фінансування. До виконання робіт, крім спеціалістів підприємства, необхідно долучати  спеціалізовані підрядні організації. Бажано в рік міняти не менше 5 км теплових мереж, що складає 10% від фактичних, - акцентував увагу Сергій Колотуха. - Необхідно також вирішити в терміновому порядку   заміну трансформаторів 3Т ТДН-10000/35 та 4Т ТДН-10000/35, які вже морально та фізично зношені та перебувають в аварійному стані (ЗТ експлуатується з 1956р., 4Т  експлуатується з 1962р.).   Необхідна орієнтовна сума для цього складає 9 725,2 тис.грн.

Потребує реконструкції головний розподільчий пристрій ГРП-6 (в т.ч. проектна частина) на ТЕЦ. Реконструкція передбачає заміну обладнання комірок(масляні вимикачі, роз’єднувачі, кабельні лінії та релейний захист), кабельних ліній (фідерів) через які подається електроживлення населенню та соц.об’єктам. Кошторис проекту складає  2 000 тис.грн. А відповідно до ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» є необхідність встановлення комерційного обліку споживачів теплової енергії, вартість якої за попередніми розрахунками складе 16 680,00 тис.грн.  Необхідно зазначити, що на нашому підприємстві відсутній фінансовий ресурс на виконання даної вимоги.

Проблемною, за розрахунками спеціалістів підприємства, є і експлуатація системи водопостачання та водовідведення смт. Нового. Надання послуг водопостачання та водовідведення для підприємства  збиткові, оскільки  чинні тарифи по категорії споживачів населення покривають витрати на виробництво послуг водопостачання на 62,5%, водовідведення – на 34,3%.

Передача об’єктів  водопостачання та водовідведення сел. Нове на баланс обласному комунальному виробничому підприємству “Дніпро-Кіровоград”, яке є головним підприємством – виконавцем послуг з водопостачання та водовідведення в Кіровоградській області дасть можливість  значно  зменшити собівартість наданих послуг.

Як підсумок, директор КП «Теплоенергетик» окреслив головні причини значної збитковості підприємства минулого року:

  • відсутність економічно обґрунтованих тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії для всіх категорій споживачів;
  • відсутність економічно обґрунтованих тарифів на водопостачання і водовідведення для категорії «НАСЕЛЕННЯ»;
  • несвоєчасний розрахунок споживачів за надані послуги;
  • несвоєчасна виплата пільг та субсидій державними органами влади;
  • несвоєчасне відшкодування державними органами влади різниці в тарифах від надання послуг теплопостачання, водопостачання та водовідведення населенню;
  • неврегульованість питання щодо відшкодування державними органами влади різниці в тарифах від надання послуг теплопостачання, водопостачання та водовідведення бюджетним установам та іншим споживачам;
  • зменшення опалювальної площі в зв'язку з встановленням індивідуальних видів опалення, в результаті чого підприємство виробляє теплову енергію, яку нікому споживати;
  • висока зношеність водопровідних і теплових мереж, що призводить до понаднормових втрат води та тепла.

Для покращення фінансового стану підприємства в 2018 році планується затвердження економічно-обгрунтованих тарифів на теплопостачання, водопостачання та водовідведення. Зважаючи на те, що КП «Теплоенергетик» має сім видів ліцензованої діяльності, а саме:

виробництво електричної енергії
виробництво теплової енергії на ТЕЦ
виробництво теплової енергії котельнями
транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) мережами
постачання теплової енергії
централізоване водопостачання
централізоване водовідведення

Необхідний комплекс робіт планується для проведення і на тепломережах після закінчення опалювального сезону:

  • провести гідравлічні випробування, ремонт та заміну теплових мереж, запірної арматури. Необхідна орієнтовна сума складає – 5 821 тис.грн.
  • провести капітальні ремонти парових котлів на ТЕЦ із заміною на котлі № 4  економайзера та пароперегрівача,  на котлі № 5 пароперегрівача,  на котлі № 6 екранних труб бокових екранів, замінити водопідвідні труби до барабану котла, на котлі №7 часткову заміну екранних труб, економайзера.  Необхідна орієнтовна сума складає – 8 087,692 тис.грн.
  • підготувати до роботи системи водопостачання та водовідведення,  отримати дозвільні документи в яких закінчуються терміни в 2018-2019 роках. Необхідна орієнтовна сума складає – 430 тис.грн.

Враховуючи складну ситуацію з постачанням природного газу та постійним зростанням цін на блакитне паливо, КП «Теплоенергетик» підготував низку інвестиційних проектів із запровадження альтернативних видів палива, а саме:

  • проект «Реконструкція і технічне переоснащення Кіровоградської  ТЕЦ   для використання бурого вугілля.»;
  • проект «Будівництво заводу з виробництва палива RDF  (переробка сміття)»;
  • проект «Будівництво сонячної електростанції потужністю 7 МВт/год»;

На жаль, дані  інвестиційні проекти для втілення потребують значних фінансових коштів, тому поки що жоден з них не був профінансований для втілення в життя.

- Подальший розвиток підприємства потребує значних інвестицій та залучення інших фінансових ресурсів, - переконаний Сергій Колотуха. -  Окреслені проблеми можливо вирішити лише при тісній взаємодії з міською радою  Кропивницького та іншими органами владних повноважень.

Усі новини