Сергій Горбовський: посилення штрафів – найефективніший метод протидії стихійній торгівлі

Вівторок, 7 листопада 2017 10:26

Стан боротьби зі стихійною торгівлею на вулицях Кропивницького став однією з головних тем обговорення на нараді міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради 06 листопада.

- Стихійна торгівля, як явище існує досить давно та здебільшого розвивається з причини невисокого рівня життя окремих категорій населення, яка в пошуках засобів додаткового підробітку виходить торгувати на вулиці товарами власного вирощування чи виробництва. – відзначив під час апаратної наради начальник відділу сприяння розвитку торгівлі та побутового обслуговування населення Сергій Горбовський. - Розміщення місць стихійної торгівлі біля житлових будинків, магазинів та ринків населенням і власниками об’єктів сприймається по-різному – кимось негативно, а хтось і стає на захист стихійників.

Сергій Горбовський підкреслив, що на звернення громадян, у поточному році активно діяв «Муніципальний патруль», однією з форм роботи якого є проведення рейдів-відстежень території міста щодо виявлення та ліквідації торгівлі з рук у невстановлених місцях.

Начальник управління назвав основні локації стихійної торгівлі у Кропивницькому:

  • вул. Вокзальна, біля будинку № 37/16;
  • вул. Добровольського, біля ринку «Новомиколаївські торгові ряди»;
  • вул. Преображенська, біля ринку «Центральний»;
  • вул. Євгена Тельнова, біля ринків «Черемушки» та «Привокзальний».

- За здійснення незаконної торгівлі передбачено адміністративну відповідальність за ст. 152 (порушення Правил благоустрою, а саме за самовільне встановлення точок торгівлі з лотків, автомобілів, причепів, столиків, візків у не відведених для цього місцях) та за ст. 160 (торгівля з рук у невстановлених місцях) Кодексу України про адміністративні правопорушення, - пояснив Сергій Горбовський. - За ст. 152 адмінпротоколи складаються працівниками спецінспекції міської ради (розглядаються адміністративною комісією при виконавчому комітеті міської ради), за ст. 160 - працівниками органів поліції (розглядаються судами).

Повноваження інших виконавчих органів міської ради щодо ліквідації торгівлі з рук у невстановлених місцях на теперішній час законодавчо не визначено.

До участі в рейдах-відстеженнях залучаються працівники органів поліції, спеціалізованої інспекції та управління по сприянню розвитку торгівлі та побутового обслуговування населення міської ради, міської дружини, Держпродспоживслужби міста.

Всього, за інформацією посадовця, з початку 2017 року проведено 87 рейдів-відстежень. На порушників складено 205 адмінпротоколів за ст. 152 та 13 адмінпротоколів за ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо у 2016 році за торгівлю «з рук» у невстановлених місцях в ході проведення рейдів-відстежень за ст. 160 працівниками органів поліції було складено 51 адмінпротокол, то у 2017 році всього 13 адмінпротоколів.

- Зменшення цього показника, - на думку Сергія Горбовського, - пов’язано, в першу чергу, з відсутністю представників поліції під час проведення рейдів. Дільничні інспектори брали участь не в кожному рейді-відстеженні, хоча управлінням по сприянню розвитку торгівлі та побутового обслуговування населення було направлено до міського відділу поліції графіки проведення рейдів-відстежень та листи із зазначенням місць здійснення незаконної торгівлі.

Опрацьовано питання щодо виділення місць для зберігання конфіскованої продукції на ринку «Центральний» та «Шахтарський». Але конфіскації товару в ході рейдів-відстежень не проводили.

У більшості населення, звернув увагу начальник управління, складається враження, що на вулицях міста торгівлю здійснюють люди похилого віку, які продають власноруч вирощену городину, ягоди, овочі та фрукив. Але результати перевірки говорять про те, що деякі підприємці на стихійній торгівлі роблять собі бізнес. У більшості випадків товар скуповується у селян, або на оптовому ринку, а потім продається під виглядом продукції з домашніх господарств, чим обманюють покупців. Це стосується продажу молока, молокопродуктів, овочів та фруктів.

Таку картину можна спостерігати по вул. Преображенській, від вул. Великої Перспективної до Пашутінської, де здійснюється стихійна торгівля овочами та фруктами, птицею, зеленню, молоком та молокопродуктами з землі, поряд з проїжджою частиною вулиці. Покупці ж, купуючи неперевірені продукти харчування, не замислюються над тим, що наражають себе та членів своїх родин на небезпеку.

- Для прикладу, молоко та молочні продукти повинні проходити перевірку щодня, - говорить Сергій Горбовський. - І при цьому власник тварини повинен мати ветеринарну довідку про стан її здоров’я. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка з відповідними відмітками про стан здоров’я. Небезпеку становить і молоко, що продають в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання, і здебільшого мають невідоме походження – є інформація про те, що пляшки для таких цілей збирають на смітниках.

Проблема стихійної торгівлі існує й через великий попит серед населення. Мешканці міста замість того, щоб купувати товар на території ринку, де він пройшов лабораторну

перевірку й збувається зі спеціально облаштованих прилавків купують продукцію на стихійних ринках..

Тож, поки деякі підприємці успішно збувають свою продукцію безпосередньо на вулицях міста, міські ринки стоять напівпусті, а ті, хто там торгує, скаржаться, що через «стихійників» люди до них не доходять.

Найпарадоксальніше те, що більшість перехожих-покупців стають на захист стихійників. Така ж ситуація й на інших локаціях: по вул. Добровольського, Вокзальній та по вул. Євгена Тельнова, біля ринків «Черемушки» та «Привокзальний».

У зв’язку з цим, у поточному році з керівниками ринків було проведено дві наради, на яких, зокрема, обговорювалось й питання співпраці

міської влади з адміністраціями ринків щодо запобігання стихійної торгівлі біля ринків.

З керівниками ринків «Черемушки» та «Привокзальний» досягнуто домовленості, що контролери та охорона будуть відслідковувати ситуацію на прилеглій до них територій та вживатимуть заходів з переведення торговців на ринки.

Заходи вживаються, але бажаного результату поки не дають. Так по вулиці Вокзальній ринок «Босфор» перепрофільовано під автостоянку. Власник ринку на контакт з міської владою щодо облаштування на ринку місць для продажу овочів та фруктів не йде.

«Стихійники» відмовляються здійснювати торгівлю на комунальному торговому майданчику біля залізничного вокзалу по вул.иці Поповича, мотивуючи тим, що там немає покупців.

- Для прикладу, у липні під час чергового рейду відстеження по вулиці Вокзальній, біля будинку 37/16, на наше застереження не купувати продукти з землі, громадяни почали захищати продавців, мотивуючи тим, що це вигідно і продавцям і покупцям, погрожували, вороже ставилися до зауважень. При цьому говорили, що це їхнє право і їхній вибір - купувати чи не купувати продукти харчування на стихійних ринках, - поінформував Сергій Горбовський. - Крім того, були випадки, коли так звані продавці кидали свій товар і зникали з місця торгівлі, щоб на них не було складено адмінпротокол.

Муніципальний патруль також встановлював відсутність офіційного оформлення трудових відносин підприємців із найманими працівниками.

У зв’язку з цим працівниками управління по сприянню розвитку торгівлі та побутового обслуговування населення надано стихійним торгівцям близько 30 консультації щодо місць розміщення виносних об’єктів торгівлі, реєстрації їх фізичними особами-підприємцями та обліку у Державній фіскальній службі.

- Хочу зазначити, що завдяки роботі муніципального патруля у літній період вдалося легалізувати 16 осіб, що наразі вже стали платниками податків й мають законні місця для торгівлі на ринках, - наголосив начальник управління.

Управлінням по сприянню розвитку торгівлі та побутового обслуговування населення постійно проводить інформаційну роботу.

Так, серед покупців на «стихійних» ринках розповсюджується флаєр «Обережно! Стихійна торгівля!». У червні та серпні були укладені договори на поширення радіостанціями: «Наше Радіо» (107,9 FM), «Ретро» (101,5 FM), «Радіо П’ятниця»(100,0 FM) та «Радіо NRI» (99,3 FM) інформації про загрозу, яку несуть здоров’ю громадян придбані та «стихійних» ринках продовольчі товари.

У мережі Інтернет періодично висвітлюється робота управління по сприянню розвитку торгівлі та побутового обслуговування. Через соціальну мережу громадяни закликаються не купувати продукти харчування «з рук».

У той же час, на переконання Сергія Горбовського, законодавством, на жаль, не передбачено дієвих інструментів впливу, які б дозволяли на місці незаконних дій вжити швидких заходів з ліквідації «стійної» торгівлі. На час проведення рейдів-відстежень торгівля частково припиняється, а після їх закінчення - продовжується.

Стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці чи приватні особи «з рук», не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні інфекційні захворюваня. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях.

Питання боротьби зі стихійною торгівлею потребує вирішення на загальнодержавному рівні. Деякі спроби в цьому напрямку вже з’являються. Існує навіть законопроект про створення муніципальної поліції з повноваженнями штрафувати за адміністративні правопорушення, в тому числі за стихійну торгівлю. І якщо суми штрафів дійсно матимуть можливість встановлюватись і регулюватись місцевою владою, як пропонується документом, – це значно підвищить ефективність роботи в рази.

- Збільшення штрафів – єдиний дієвий на сьогодні метод боротьби зі стихійною торгівлею, - висловив переконання Сергій Горбовський. - Це європейська практика, це шлях прогресивних країн.

Усі новини