"Реквієм за Чорнобилем": подвиг героїв – чорнобильців у Кропивницькому вшанують покладанням квітів

Понеділок, 25 квітня 2022 12:10

У Кропивницькому на відзначення подвигу ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та вшанування пам’яті загиблих Героїв відбудеться покладання квітів до пам’ятника "Жертвам Чорнобиля". Про це повідомив заступник міського голови Сергій Колодяжний під час робочої наради наради з керівниками громадських організацій "чорнобильців" та виконавчих органів міської ради.

 Традиційне покладання квітів "Реквієм за Чорнобилем" до пам'ятника "Жертвам Чорнобиля" на честь пам’яті загиблих та померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи буде проведено 26 квітня, цьогоріч із врахуванням режиму воєнного стану і сигналів повітряної тривоги..

- Ми розуміємо надзвичайну важливість таких урочистостей для усіх "чорнобильців", їхніх родин, - відзначив Сергій Колодяжний. – Водночас, ми маємо дбати про повну безпеку для життя і здоров’я цих уже поважних віком людей і звертаємося до учасників заходу уважно реагувати на ситуацію. Якщо сигнал "Повітряна тривога" пролунає до 10.00 – часу початку "Реквієму за Чорнобилем", будемо чекати сигналу "Відбій" і тільки після цього покладемо квіти. Якщо сигнал тривоги пролунає під час покладання – організовано вирушаємо в найближчі об’єкти укриття.

Під час наради обговорювалися питання забезпечення якісною медичною допомогою громадян, які постраждали внаслідок ядерної катастрофи у закладах охорони здоров’я Кропивницького. Учасники ліквідації отримають належний диспансерний облік, а ті, хто за станом здоров’я не можуть відвідувати поліклінічні заклади, активним патронажем дільничної служби 

- Своєчасно та в повному обсязі буде  проведене нарахування та виплата грошової допомоги у межах коштів, передбачених у міському та обласному бюджетах на 2022 рік, - повідомив Сергій Колодяжний. - Департамент соціальної політики, фінансове управління, виконавчі комітети Подільської та Фортечної районних у місті рад у квітні забезпечать надання адресної соціальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема громадянам, віднесеним до І, ІІ, ІІІ категорій, вдовам та вдівцям померлих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС по одній тисячі гривень на загальну суму 1,3 мільйона гривень.

- Важливим є широке інформування громадськості, особливо молодого покоління, про загрози, які несла людству атомна катастрофа, і про подвиг тих, хто ціною власного здоров’я і життя зупинив велику біду для всього людства, - підкреслила Юлія Вовк. – У ці дні в закладах освіти і культури Кропивницького  відбудуться інформаційно – просвітницькі заходи, що висвітлюють героїзм кропивничан під час ліквідації Чорнобильської катастрофи.

Міська влада також звертається до релігійних організацій провести у день 36-річчя Чорнобильської катастрофи молебні в пам'ять про загиблих та померлих громадян.

Усі новини