Рекомендації, які можуть вберегти життя під час ракетних або артилерійських обстрілів

Четвер, 7 квітня 2022 16:50

Артилерійський або ракетний обстріл – один із найнебезпечніших видів вогневого ураження під час воєнних дій, в результаті якого можлива велика кількість жертв серед населення. Про те, як зберегти найцінніше — життя, розповіли у відділі з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Кропивницької міської ради.

Про початок обстрілу може сповістити сирена, віддалені вибухи, гуркіт чи спалахи від пуску ракет. У громадян є всього декілька хвилин (або декілька секунд при ракетному обстрілі), щоб сховатися.

Якщо обстріл застав на вулиці, негайно слід лягти на землю в канаву чи яму, щільно притиснутися до бордюру, клумби, бетонної конструкції та накрити голову руками. Найчастіше причиною поранення є не пряме влучання снаряда, а результат попадання уламків та вплив вибухової хвилі. Снаряди та міни підриваються в верхньому шарі ґрунту, уламки після підриву летять на висоті 30-50 сантиметрів над поверхнею землі.

Якщо обстріл застав в багатоповерхівці, укриттям може послугувати наявний в ній або в будинку неподалік підвал. Якщо підвалу немає, треба вибігти на вулицю і скористатися наявними поблизу укриттями. У випадку, якщо часу перейти в укриття вже немає, слід переміститися в найвіддаленішу від напрямку обстрілу кімнату, в якій необхідно лежачи або сидячи притулитися до опорної стіни. В жодному разі не перебувати навпроти вікон! Рекомендується завчасно заклеїти скло скотчем хрест-навхрест і по периметру. Якщо обстріли є постійними, слід забарикадувати вікна мішками з піском, важкими меблями, речами тощо.

Якщо обстріл застав в громадському транспорті, водій має зупинитися і випустити пасажирів. Після чого їм необхідно відбігти від дороги у напрямку, протилежному від багатоповерхівок чи промислових об’єктів, лягти на землю та закрити голову руками.

Обстріл застав у дорозі на власному автомобілі? На те, що на авто можна втекти від ураження, розраховувати не слід. Тут діють ті самі правила, як і у випадку перебування у громадському транспорті.

Не нехтуйте цими простими рекомендаціями, бережіть життя і здоров’я! 

Усі новини