Реалізація проектів Громадського бюджету у Польщі і в Кропивницькому: схожість і відмінності

Вівторок, 3 жовтня 2017 12:01

Досвід Польщі в реалізації проектів Громадського бюджету став предметом спілкування з журналістами начальника управління міської ради Кропивницького Андрія Паливоди та заступника начальника управління Аліни Пузакової під час прес – конференції сьогодні, 03 жовтня.

В рамках Проекту «Публічні бюджети від А до Я», який реалізується Фондом Східна Європа та Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проект ПРОМІС), Канадською федерацією муніципалітетів, що фінансується Урядом Канади, відбулася навчальна поїздка до Республіки Польща з метою вивчення досвіду впровадження Громадського бюджету.

В навчальній поїздці взяли участь представники від Кропивницького, Дрогобича Львівської області, Миргорода Полтавської області, Сєвєродонецька Луганської області, а також представники двох об’єднаних територіальних громад: Балтської Одеської області та Білозірської Черкаської області.

В рамках навчального туру, який тривав із 25 по 30 вересня, учасники мали змогу вивчити досвід впровадження Громадського бюджету таких міст Великопольського воєводства, як: Познань, Старе місто, Кавенчін, Конін, Каліш та Острув Великопольський.

- Ми мали багато цікавих та змістовних зустрічей, як з представникам громадських інституцій так і представниками органів влади на місцях. – відзначив Андрій Паливода. - Моментами, які нас дійсно вразили, стали надзвичайно активна громадянська позиція населення та висока активність громадських організацій в процесі впровадження Громадських бюджетів.

Андрій Паливода повідомив, що міста Польщі розпочали запровадджувати громадський бюджет з 2013 року, а їх розміри у містах, де побувала українська делегація, сягають 1% від загального розміру бюджетів міст.

Наприклад, Громадський бюджет у Познані, з 2013 року зріс з 10 млн. до 18,5 млн. злотих. Кількість поданих проектів зросла з 265 до 315. А у перший рік реалізації Громадського бюджету до голосування було допущено лише 20. У 2017 році вже допущено 160 проектів з 315 поданих. А реалізованих проектів лише 5 у 2013 році, і 38 у 2017 році. Авторами проектів можуть бути лише безпосередньо причетні до міста люди.

- Поляки стикаються з тими ж проблемами, що і у нас: низька якість проектів, неточні кошторисні розрахунки, - поділилася заступник начальника управління економіки Аліна Пузакова. - Але, для себе я відзначила інший характер проектів: менше інфраструктурних, більше розвиткових, оскільки дороги, тротуари, освітлення, водогони міста вже мають. Сьогодні акцент роблять не на конкурсі проектів, ідей, а Громадський бюджет стає більше платформою для дискусій, обговорення бачення розвитку міста. У тому і смак ГБ, що кожна громада сама вирішує як його впроваджувати. Деякі депутати взяли собі «Громадський бюджет», як інструмент роботи зі своїми виборцями. А є такі депутати, що вбачають в ГБ конкуренцію своій діяльності, оскільки виключається вплив депутата на визначення, який проект реалізувати, знімається "заслуга" депутата при відборі проектів.

Повертаючись до теми реалізації Громадського бюджету у Кропивницькому, Андрій Паливода звернув увагу журналістів на той факт, що із 15 серпня в обласному центрі розпочався ІІ конкурс на кращі проекти, реалізація яких здійснюватиметься у 2018 році.

- До міської ради вже надійшло 60 проектів з яких 14 великих, 37 малих – та 9 – соціальних, - підкреслив начальник управління. - Так, це менше ніж минулого разу, але якщо взяти до уваги, що із 96 проектів І конкурсу, допущених до голосування, відняти 42 проекти від закладів освіти, тоді можна стверджувати, що у порівнянні з минулим роком якість проектів зросла і ми маємо на 6 проектів креативніших пропозицій більше.

Нові проекти мають на меті облаштування спортивних та дитячо-ігрових майданчиків, зон відпочинку. Є цікаві соціальні проекти, направлення на підвищення комфортності для людей з інвалідністю на конкретних об’єктах.

Всі проекти наразі прходять експертизу у профільних виконавчих органах на предмет можливості їх реалізації та коректного визначення вартості.

- На сьогодні вже надійшло 9 позитивних висновків і одна відмова, - повідомив Андрій Паливода. - Проект стосувався заходів з енергозбереження, а саме заміни вікон в закладі освіти.

Відповідно до затвердженого графіку проведення конкурсу, голосування здійснюватиметься з 30 жовтня до 10 листопада впродовж 12 календарних днів. Віддіти свій голос можна буде, як і минулого року, двома способами: з допомогою електронної системи, яку Фонд Східної Європи наразі модернізує, а також шляхом заповнення друкованої версії бюлетенів в Центрі надання адміністративних послуг. Фізично проголосувати цього разу на прохання кропивничан можна буде і у вихідні дні.

Усі новини