Прості правила, як не стати жертвою торговців людьми

П'ятниця, 8 квітня 2022 12:06

Війна змусила мільйони українців терміново шукати порятунку за межами країни. За даних обставин жінки та діти є легкою мішенню для злочинних угруповань, що займаються торгівлею людьми. Безпорадність та розгубленість вимушених переселенців слугують на руку зловмисникам, які можуть обманом, шантажем або насильством обмежити їхню свободу і примусити до трудового або сексуального рабства.

Як повідомили в департаменті соціальної політики Кропивницької міської ради, для того, аби убезпечити себе від дій зловмисників при перетині державного кордону й знаходячись на території іншої країни обов’язково слід дотримуватися кількох правил.

Перш за все, ніколи, нікому і за жодних обставин не слід віддавати паспорт чи документи, які ідентифікують дитину. Їх можна лише пред’являти на вимогу працівників прикордонної служби під час проходження паспортного контролю, або інших уповноважених осіб, які здійснюють оформлення чи реєстрацію переселенців. 

Не зайвим буде завчасно зісканувати чи сфотографуйте ці документи і надіслати  їх на свою електронну пошту чи зберегти на телефоні.

За можливості, треба ретельно розпланувати маршрут своєї поїздки. Під час пересування  не варто сідати у авто до незнайомих людей, якщо ж цього не уникнути, слід сфотографувати номер машини і надіслати фото своїм близьким.

Мобільний телефон — ще один предмет, який не має потрапляти до чужих рук.

Під час спілкування зі сторонніми особами слід бути обачними і не довіряти їм сліпо незалежно від статі — жінки теж можуть бути залучені до торгівлі людьми.

Домовитися зі своїми близькими про кодове слово чи знак, які означатимуть, що ви потрапили в небезпеку і потребуєте допомоги — значить мати додаткову можливість зруйнувати плани зловмисників. Як і щоденне інформування близьких про своє місцезнаходження та пропозиції, які надходять. Наприклад, щодо поселення, працевлаштування, оформлення документів тощо. 

Усі новини