Пробуджуй піснею народ!

Середа, 3 листопада 2021 09:29

«Пробуджуй піснею народ!» -  так назвали в Кропивницькому міському літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого яскраве свято серед золотої осені.

01 листопада – день народження багатогранно талановитого чоловіка, педагога, музиканта, хормейстера, композитора, заслуженого діяча мистецтв України Бориса Васильовича Притули. А наступного дня у музеї відбулася зустріч з ним.

Уродженець Одещини, він змалку ріс серед багатонаціональної культури, але як митець зберіг на все життя вірність рідній – українській мові та культурі. Про це автор презентованого пісенника «Калиновий заспів» (2021)  розповів перед концертом, на якому були представлені пісні, створені на вірші поетів-земляків: Володимира Базилевського, Віктора Ганоцького, Олени Надутенко, Валерія Гончаренка Володимира Могилюка. Співавтори і композитор вели активний діалог, пересипаний віршами й піснями. Вдячне слово в ході презентації сказали поети – члени творчого об’єднання «Парус» Олена Надутенко і Анатолій Каретний та ведуча і редактор книги Антоніна Корінь. Радістю співпраці з Борисом Притулою поділився видавець і меценат  Віктор Лисенко. Тепло привітали презентанта його колишні студенти з музично-педагогічного факультету педагогічного інституту – теж композитор і виконавець, громадський діяч Петро Лойтра з Малої Виски, співробітниця обласного центру народної творчості Людмила Стоянова, старший викладач кафедри мистецької освіти Центральноукраїнського державного педагогічного університету Лариса Гайда.  Активну  участь у святі взяли наші партнери з болгарської общини «Нашите хора» - Сергій Осадчий та Ростислав Климишин.        

Слова захоплення співочим подружжям Бориса і Валентини Притул прозвучали з вуст завідуючої Завадівською бібліотекою і учасниці ансамблю «Берегиня» Наталії Анісімової.

У святі «засвітилися» журналісти: Валерій М’ятович, Федір Шепель, Анатолій Саржевський.    

Щиро вітала гостя з днем народження та з виходом нової книги директорка літературного музею Лариса Хосяінова. Вона вручила сім’ї Притул квіти, торт і річну передплату на газету «Голос України».

Часи спільної роботи з Борисом Притулою в обласній філармонії згадав колишній її директор, заслужений працівник культури України Микола Кравченко.

Гаряче було в прохолодному музеї від хорових пісень під акомпанемент подарованого Петром Лойтрою баяну. Дощ не завадив радісному спілкуванню старих і нових друзів.     

Пісні у виконанні сімейного вокального дуету «Лебедина вірність» (у складі Бориса та Валентини Притул), як завжди, полонили учасників зустрічі. Свято закінчилось автографами, фотосесією і теплою подякою за співпрацю, залишеною у музейній книзі відгуків автором нової збірки «Калиновий заспів».

 

Усі новини