Презентація-дискусія: “Відкриті дані Кропивницького: для громади, влади і бізнесу”

Вівторок, 17 квітня 2018 20:37

Сьогодні, 17 квітня, у арт-кафе “Берлога” відбулась презентація-дискусія “Відкриті дані для Кропивницького: для громадян, влади і бізнесу”. Участь у заході взяли секретар Міської ради Кропивницького Андрій Табалов, начальник відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення міської ради Оксана Бабаєва, експертка проекту Надія Бабинська, аналітик ГО “Агенція журналістики даних” Богдан Тишкевич, а також представники кількох громадських організацій.

Захід відбувався в рамках проекту Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах за підтримки Державного агентства з питань електронного урядування України та у партнерстві з  ГО Агенція журналістики даних.

- Наше місто бере активну участь у реалізації проекту відкритих даних Кропивницького для громади, влади та бізнесу, - зазначив у вступному слові Андрій Табалов. - Це надзвичайно важливо, адже ми відкриті для бізнесу, відкриті для внутрішнього інвестора, який хоче вкладати гроші. Особисто я вважаю, що ми маємо звернути увагу в першу чергу на внутрішнього інвестора, тобто на того бізнесмена, який працює поруч, який кожного дня вкладає гроші у нашу економіку, який працевлаштовує людей та платить податки.

Андрій Табалов переконаний, що від реалізації проекту відкритих даних виграють усі. 

 - Виграє громадськість, яка у цій каденції показує високий рівень активності, - зауважив секретар міської ради. - Громадяни отримуватимуть дані не тільки для аналізу правильності напрямків діяльності обраних владою, а й зможуть замислитись над тим, як кожен громадянин може особисто вплинути на покращення тієї чи іншої ситуації в місті. І дуже важливими відкриті дані будуть для бізнесу, який використовуватиме їх для розрахунків і прийняття правильних рішень. Ми зацікавлені в тому, щоб інформація, яку хоче бачити громадськість, була надана в автоматичному режимі.

Експерт проекту з розвитку відкритих даних від TAPAS Надія Бабинська повідомила, що  було проведено попередній аналіз даних, які оприлюднюється на офіційному сайті міської ради та іншими розпорядниками.

- Ми приїхали не з порожніми руками, ми проаналізували ті дані, які вже оприлюднені міською радою, який є потенціал у того, що вже оприлюднено, - зазначила Надія Бабинська. -  Також обов’язково поговоримо про потреби мешканців міста, яка інформація потрібна вам, і що має зробити міська рада, щоб створити потрібні сервіси, які ви будете використовувати у вашій діяльності, у ваших активностях.

Аналітик ГО “Агенція журналістики даних” Богдан Тишкевич додав, що під час аудиту виявились деякі особливості в оприлюдненні відкритих даних у Кропивницькому.

- Особливість міста Кропивницького у тому, що кожен розпорядник даних має свою сторінку, де розміщує його набори відкритих даних, - наголосив Богдан Тишкевич. - Це достатньо великий обсяг даних, який розбитий за сферами, такими як комунальне майно, містобудівна документація, бюджетні програми. Розпорядники даних достатньо часто публікують різноманітні переліки наборів даних. Дуже часто навіть серед центральних органів виконавчої влади ці набори даних ігноруються, і до них відношення не настільки серйозне, як у Кропивницькому. В цілому ми знайшли 5 цікавих сервісів. Найбільшу цікавість викликав сервіс, у якому йдеться про навчальні заклади міста. Там велика кількість унікальної інформації: технічна характеристика шкіл, їхнє наповнення. Корисними ми вважаємо сторінку, де є інформація про медзаклади та лікарів. Відзначимо розділ на сторінці міськради, де йдеться про депутатів та округи, які вони представляють. Ці сервіси дають достатньо широкий спектр можливостей для того, щоб шукати відкриті дані, але ми маємо працювати також над тим, щоб пов’язати її з відкритими даними і поліпшити їхні функції.

До 14 травня 2018 року триває збір пропозицій щодо того, яка інформація повинна бути опублікована про місто, його життєдіяльність, роботу. Пропозиції можна залишити за цим посиланням.

Усі новини