Премію імені Якова Паученка у Кропивницькому отримали геральдисти

Понеділок, 26 березня 2018 12:41

У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, традиційно вручили обласну премію в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка. Особливістю цьогорічної урочистої події стало те, що згідно з відповідним рішенням обласної ради, вперше вона відбувалася саме в 21 березня, в день народження, талановитого зодчого, який є одним із творців архітектурних перлин історичного центру міста.

До минулого року ця престижна мистецька премія, заснована Кіровоградською обласною радою у 2002 році на клопотання обласних організацій Національних Спілок архітекторів і художників України та обласного відділення Українського геральдичного товариства, вручалася 1 липня в День архітектури України. Як зазначив під час заходу лауреат премії, голова обласного відділення Українського геральдичного товариства, заслужений архітектор України Віталій Кривенко, який є одним з ініціаторів заснування премії: «Премія імені Якова Паученка має на меті об’єднати в своїх номінаціях архітектурні об’єкти, декоративно-прикладне мистецтво, як їх оздоблення, та геральдичну символіку, що прикрашає будівлі і пам’ятки». За цей час лауреатами премії стали понад тридцять митців – архітектори, художники, дизайнери і науковці, які своїми творчими доробками гідно презентують на Кіровоградщині сучасне українське архітектурне та декоративно-прикладне мистецтво, а також гербознавство.

В цьому році обласну премію імені Якова Паученка присуджено лише в одній номінації «геральдика та вексилологія» за створення Символіки Олександрійського та Петрівського районів Кіровоградської області авторському колективу у складі: заслуженого архітектора України, Почесного громадянина міста Кіровограда (нині Кропивницького), голови обласного відділення УГТ Віталія Кривенка, відповідального секретаря обласного відділення УГТ, директора музею музичної культури імені Кароля Шимановського Олександра Полячка та кандидата історичних наук, доцента кафедри суспільних наук та документознавства Центральноукраїнського технічного університету Миколи Тупчієнка.

Заслужені відзнаки - диплом установленого зразка, грошову частину премії та почесну відзнаку обласної ради та обласної державної адміністрації скульптуру «Степовий орел» вручили цьогорічним лауреатам премії перший заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Коваленко та заступник голови обласної ради Ігор Степура.

Під час урочистостей звучали привітання не лише лауреатам премії, а й переможцям конкурсу рефератів, присвячених архітектурній діяльності Якову Паученку, влаштованого управлінням регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації. Начальник управління Вікторія Кулікова, яка, до речі, докладає багато зусиль щодо популяризації премії імені Якова Паученка, вручила грамоти студентам Кіровоградського будівельного коледжу за спеціальністю «архітектурне проектування та внутрішній інтер’єр» та побажала їм досягнення професійної мети стати успішними архітекторами.

А окрасою заходу став виступ студентки ІУ курсу по класу скрипки Кіровоградського музичного коледжу Марії Полячок та концертмейстера Світлани

Концедалової, які подарували всім присутнім естетичну насолоду, виконавши твори Кароля Шимановського та Каміля Сен-Санса. І в цьому також є своєрідна знаковість, адже в будинку талановитого архітектора Якова Паученка, де провів свої дитячі та юнацькі роки його племінник, згодом відомий художник і педагог Олександр Осмьоркін, завжди панувала атмосфера творчості і мистецтва.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини