Практика спільних молитовних сніданків у Кропивницькому набуває поширення

Середа, 2 жовтня 2019 16:44

Сьогодні, 02 жовтня, у міській раді Кропивницького відбулось засідання міської комісії сприяння дотриманню законодавства про свободу совісті та релігійні організації під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова.

Найперше, члени комісії заслухали інформацію начальниці відділу з питань внутрішньої політики міської ради  Оксани Горбенко щодо проведення у місті масових заходів протестантськими релігійними громадами. Цьогоріч громадськість обласного центру жваво обговорювала театралізовану постановку, організовану церквою "Жива надія",  на центральній площі міста під час Великодніх свят. Тоді театралізоване дійство отримало не тільки схвальні відгуки, але й наштовхнулась на критику: не всі містяни підтримали ідею організаторів проводити частину дійства на площі Героїв Майдану. На захист постановки виступила начальниця відділу з охорони культурної спадщини Надія Лісняк, яка висловила переконання, що це театралізована вистава, і, як вид мистецтва, має право на існування і в такій формі теж. Її думку розділив також голова комісії Андрій Табалов.

- Для нашої країни проведення подібних театральних постановок у самісінькому центрі міста - явище незвичне, а от для Європи це абсолютно нормально, - зауважив Андрій Табалов. - Наприклад, в Італії кожне місто має свого святого покровителя, на честь якого постійно відбуваються різноманітні дійства. Така практика у них укорінена і закріпилася в традиціях. Я вважаю, що ми повинні адекватно сприймати такі заходи. Якщо людям це подобається, ми повинні створити всі умови для їх проведення.

Також комісія обговорила питання організації проведення у Кропивницькому молитовних сніданків, головна мета яких полягає у об’єднанні громади та окресленні кола першочергових проблемних питань місцевого значення та визначення шляхів їх розв’язання. Проведення молитовних сніданків ініціюють протестантські релігійні організації, які пропонують їх проводити у приміщенні міської ради за участю керівництва міста.

- У нашому реальному світі проведення молитовних сніданків може стати гарною практикою зближення людей та підвищення їхнього рівня духовності, - зазначив секретар міської ради. - Адже духовне здоров’я не менш важливе, ніж фізичне. Ми повинні підтримувати будь-які кроки, які сприятимуть розвитку у містян духовності та гармонії.

Питання щодо місця проведення молитовних сніданків ще обговорюватиметься комісією. Крім того, на засіданні її члени ознайомились із релігійною ситуацією в місті та трансформаційними процесами в релігійному середовищі у зв’язку з прийняттям Томосу про автокефалію. Роботу комісії завершив виїзд усього її складу до Римсько-католицької парафії “Святого Духа”, метою якого було ознайомлення з умовами проведення культової практики релігійною громадою та інспектування ремонтних робіт у храмі.

Усі новини