«Повернення» традиційних студентських концертів у Кропивницькому музеї Олександра Осмьоркіна

Четвер, 30 березня 2023 10:34

В художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбувся концерт скрипкової музики «Повернення» у виконанні студенток Кропивницького музичного фахового коледжу, організований спільно з музеєм музичної культури імені Кароля Шимановського.

Як зазначила викладачка коледжу концертмейстер Світлана Концедалова, назва концерту є символічною.

- Це не лише повернення традиційних студентських концертів в музеї, влаштуванню яких був на заваді спочатку карантин, а потім війна, це ще й повернення всіх нас до самих себе, бо долаючи страждання, біль і втрати, переосмислюючи історію і культурні традиції народу, ми вибудовуємо нову свідомість, сповнену цінностей вільних громадян незалежної країни, - підкреслила вона.

А представлена на афіші концерту репродукція картини «Українська лірична» з колекції музею Олександра Осмьоркіна із зображенням янгола, що грає на скрипці, є поверненням імені та вшануванням пам’яті її автора заслуженого художника України Андрія Надєждіна, який раптово пішов з життя восени минулого року, адже з ним було створено чимало спільних мистецьких проєктів, презентації яких завжди відбувалися в музеї.

Студентки Катерина Чітадзе, Поліна Лісовол, Аліса Бельш виконали твори відомих композиторів Фредеріка Шопена, Нікколо Паганіні, Вольфганга Амадея Моцарта, Шарля Огюста Беріо, Бела Бартока та Героя України народного артиста України Мирослава Скорика.

Викладачка по класу скрипки Наталія Карабан зауважила, що нині юним скрипалькам доводиться навчатися в досить жорстких умовах, але вони захоплено оволодівають грою на чарівному інструменті і дистанційно, і в укритті під час повітряної тривоги.

Це не перший концерт у музеї в умовах воєнного стану. В меморіальному залі, своєрідній музичній вітальні, з традиційної експозиції залишився лише старовинний рояль виробництва німецької фірми «Bluthner», який своїм поважним майже стодвадцятирічним віком мужньо і стійко доводить, що мистецтво завжди перемагає і доказом того є художня виставка «Непереможні» з портретами сучасників на тлі війни – бійців і волонтерів, рятувальників і лікарів, поліцейських і курсантів, журналістів і письменників, музикантів і художників, талановитих учнів, які фактично є узагальненим образом сучасних українців, обпалених війною, але незламних і непереможних в боротьбі за  територіальну цілісність і майбутнє України.

Концерт традиційно був благодійним і всі зібрані кошти організатори перерахували на підтримку Збройних Сил України, адже, як зауважила одна із слухачок пані Наталія, яка з донькою Оленкою приїхала до нашого міста із Краматорська, саме завдяки нашим захисникам і  захисницям, які зараз на фронті, музика може вільно звучати у Кропивницькому та інших містах України.

Усі новини