Постраждали від російської агресії - подавайте позов до Європейського суду з прав людини!

Четвер, 30 червня 2022 14:35

України у межах швейцарсько-української Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та Українською Гельсінською спілкою з прав людини, розробила електронну систему. За її допомогою кожен громадянин України, який постраждав від російської агресії, може онлайн сформувати позов до Європейського суду з прав людини та отримати компенсацію від 5000 до 30 000 євро.

Аби отримати допомогу, потрібно подати позов до ЄСПЛ протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше від 16 січня 2023 року.

Система містить наступний перелік ситуацій, які дають право звернутися до ЄСПЛ: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування чи насильницьке зникнення людини тощо.

Щоб подати позов до ЄСПЛ необхідно заповнити форму в електронній системі, завантажити необхідні документи, роздрукувати та надіслати позов в одному з відділень Укрпошти. При заповненні позову автоматично сформується адреса ЄСПЛ, яку необхідно наклеїти на упаковане відправлення у відділенні. Поштові послуги для відправника є безоплатними. Також можна заповнити позов за родича, якщо він не може подати його самостійно. Термін розгляду позову може становити від одного року. Для отримання консультації зверніться до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у вашому місті.

Усі новини